Цікаве

10 порад, як зберегти зір, якщо доводиться часто працювати у темряві

10 порад, як зберегти зір, якщо доводиться часто працювати у темряві

Зміст статті

В Україні проблема з енергопостачанням залишається відкритою та українцям доводиться пристосовуватися до поточних реалій. Багато хто змушений навчатися чи працювати в умовах темряви, коли джерелами світла є екрани гаджетів, свічки та ліхтарики.

Такі умови шкодять очам. Адже людина бачить предмет завдяки тому, що око сприймає промені сонячного світла, що відбиваються від нього. Увечері роль сонячного проміння виконують елементи штучного освітлення. Гаджети є також джерелами випромінювання.

Саме випромінювання гаджетів нешкідливе. Проблема полягає в іншому: людині фізіологічно не властиво дивитися на екран, що яскраво світиться. Це виснажує пігментний епітелій сітківки. Внаслідок цього з’являється зорова втома, зниження концентрації і, відповідно, – ефективність роботи.

Тривале перебування за комп’ютером у темному приміщенні може призвести до таких проблем: погіршення гостроти зору; зниження працездатності; головний біль.

Тому краще працювати за комп’ютером у освітленому приміщенні. У таких умовах світловий потік розподіляється сітківкою більш рівномірно, а зоровий м’яз не перенапружується.

Чи шкідливе читання у темряві?

Норма освітлення для зору еквівалентна лампі розжарювання потужністю 60 Вт – це приблизно 60 свічок. Цього, звичайно, дуже багато і запалити одразу таку кількість свічок в одному місці неможливо. Тому постарайтеся просто запалити максимальну кількість свічок, що у вас є. А якщо буде мало світла, то очі швидко втомлюватимуться, а увага розсіюватиметься.

Як допомогти очам, якщо часто доводиться працювати в темряві?

  1. Уникайте повної темряви під час роботи за ноутбуком або комп’ютером. Ока буде недостатньо світла тільки від монітора. Краще подбайте про те, щоб поряд з вами було джерело альтернативного освітлення.
  2. Вибирайте лампи та ліхтарі з рівномірним білим світлом. Таке освітлення імітує денне світло, і тому буде найкомфортнішим для очей. Розташовуйте засоби освітлення в кімнаті таким чином, щоб світло не було направлене лише в одну точку, а розподілялося рівномірно.
  3. Світло не повинно сильно бити вам у вічі – це викличе додаткове навантаження для очей і може виникнути сльозотеча.
  4. Замініть свічки на ліхтарі чи акумуляторні лампи. Справа в тому, що свічка під час горіння мерехтить, а це негативно позначається на очах, викликає відчуття дискомфорту та втому очей, впливає на нервову систему.
  5. Уникайте кольорового освітлення. Різнокольорові гірлянди хоч і виглядають ошатно та створюють особливий настрій, але для освітлення кімнати краще їх не використовувати. Особливо небезпечним для зору буде синє світло. Він, як і світло багатьох інших кольорів, є неприродним та шкідливим для очей.
  6. Використовуйте зволожуючі краплі, якщо відчуваєте симптоми синдрому сухого ока. Докладніше про них ми розповімо нижче.
  7. Робіть перерву під час роботи або навчання на 5 хвилин щогодини. У цей час відійдіть від гаджетів та дайте очам відпочити. Корисно буде зробити «гімнастику» для очей, а також подивитися в далечінь. Це допоможе очам розслабитись.
  8. Тримайте екран гаджета на відстані щонайменше 35-45 см від обличчя. Бажання наблизитись або збільшити шрифт є ознакою корекції зору.
  9. Будуйте графік роботи або навчання таким чином, щоб він припадав на денний час з природним освітленням.
  10. Якщо почалися проблеми із зором, зверніться до сімейного лікаря. Він оцінить ситуацію і за необхідності направить вас до офтальмолога.

Вітаміни для очей

У кожного вітаміну свій напрямок роботи. Загалом, вони покликані покращувати яскравість, гостроту та чистоту зору.

1. Вітамін А

Це той самий ретинол, через брак якого з’являється сухість очей. Він відповідає за сутінковий зір та бере участь у процесі регенерації клітин. Вітамін витрачається при кожному світловому збудженні фоторецепторів, тому його запас потрібно постійно поповнювати.

Цей вітамін міститься у продуктах тваринного походження (молоко, печінка, морська риба, яйця). Джерелом ретинолу є червоні та помаранчеві плоди, наприклад морква, помідори, хурма. Він також міститься в селери, черемші, петрушці.

2. Група В

Група відповідає за якісне сприйняття зорової інформації, відповідає за нервову систему.

Тіамін (В1) бере участь у передачі нервових імпульсів. Нестача може призвести до розвитку глаукоми та зниження гостроти зору. Джерелом є деякі білкові продукти (лосось, куряче філе, свинина, печінка, яйця), бобові культури, а також зернові (ростки пшениці, вівсяні пластівці).

Рибофлавін (В2) захищає сітківку ока від впливу ультрафіолетових променів. Його брак загрожує світлобоязню та запаленням. Дефіцит рибофлавіну можуть заповнити курага, чорнослив, бобові, броколі, шпинат, авокадо. З м’ясних продуктів рекомендується вживати печінку, свинину та індичату.

Піридоксин (В6) необхідний зняття напруги з м’язів. Основна ознака дефіциту В6 — очей, що смикається. Поповнити нестачу цього елемента можна за допомогою цитрусових, фруктів та ягід (черешня, авокадо, полуниця) та овочів (томат, цвітна та білокачанна капуста, картопля, батат).

Ціанокобаламін (В12) необхідний відновлення очних нервів, поліпшення кровопостачання і активації роботи судин. Для поповнення дефіциту необхідно додати до свого раціону рибу (форель, лосось), молочні продукти (сир, молоко, йогурт), морепродукти (сардини, молюски) та субпродукти (печінка, нирки).

3. D та Е

Нестача вітаміну D може призвести до короткозорості та ускладнення такого захворювання, як катаракта. Його можна отримати, проводячи багато часу на сонці, особливо влітку та навесні. Також міститься в деяких продуктах: печерицях, морській рибі, риб’ячому жирі.

Вітамін Е – найсильніший антиоксидант. Він уповільнює патологічні процеси багатьох захворювань очей, бере участь у відновлення ретинальних клітин. Міститься в горіхах, листовій зелені, нерафінованій олії.

4. Вітамін Р

Зміцнює судини, запобігає внутрішньоочному крововиливу, знижує напругу та ризик розвитку катаракти. Поповнити його запас можна з цитрусових, черешні, малини, чорної смородини та винограду. Також можна придбати аскорбінову кислоту.

5. Лютеїн

Це чудовий антиоксидант для сітківки. Забезпечує надійний захист від порушення кровопостачання, дегенерації макули. Є помічником при боротьбі з катарактою та втратою зору. Основні джерела – листові овочі (броколі, шпинат, пекінська капуста), яєчні жовтки, жовті та помаранчеві овочі (кукурудза, червоний перець, морква).

6. Омега-3

Поліненасичені жирні кислоти можна вживати навіть під час вагітності, щоб у дитини правильно сформувалися органи зору. Омега-3 стимулює кровопостачання, знижує ризик виникнення відчуття «піску» в очах, активізує секрецію слізної рідини. Жирні кислоти можна отримати з таких продуктів харчування: курячі яйця, мідії, креветки, лляна та ріпакова олія, яловичина, горіхи, риба (лосось, форель, оселедець, тріска).

Можна придбати вітаміни в аптеках. Наприклад, це можуть бути вітаміни з чорницями. Також від сухості можуть допомогти краплі для очей, які будуть використовуватися як штучні сльози. Вони стабілізують стан слізної плівки, покращать захист передньої поверхні ока.

Ознаки втоми очей

Під час роботи ви стали відчувати такі симптоми:

  • дискомфорт;
  • біль;
  • сухість;
  • пече в очах;
  • проблеми з концентрацією;
  • зображення на моніторі розпливається.

Якщо у вас вже раніше були проблеми із зором, то при роботі в темряві вони тільки посилюватимуться.

Вправи для покращення зору

Під час роботи зробіть такі вправи для очей: подивіться по черзі вгору, вниз, праворуч і ліворуч, а також зробіть кругові рухи в один і інший бік. Робіть такі вправи по 10 разів 3-4 десь у день.

Також вранці після пробудження робіть зарядку, щоби привести в тонус свій організм. Під час роботи за комп’ютером важливо не сидіти довгий час на одному місці, а вставати рухатися хоча б кожні 2:00. Тому що постійне становище тіла погіршує кровопостачання, зокрема й око. Тому для вправ для очей додайте і вправи для шиї, а також рухайте плечима та спиною.

На перший погляд може здатися, що занадто багато критеріїв для збереження зору, але, виконуючи хоча б деякі з них, ви збережете здоров’я ваших очей на більш тривалий час.

Back to top button