Цікаве

7 головних правил для збереження гострої пам’яті, поради 81-річного лікаря

7 головних правил для збереження гострої пам’яті, поради 81-річного лікаря

Зміст статті

Як і будь-яка інша частина вашого тіла, мозок потребує щоденних вправ. Нехтування ними може зробити вас вразливими для дегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера, недоумства та інших. 81-річний американський нейробіолог і автор 20 книг про людський мозок Річард Рестак провів багато років, допомагаючи пацієнтам із проблемами пам’яті. Він склав кілька важливих правил, які повинні допомогти людям допомогти зберегти мозок у належному стані протягом багатьох років.

Читайте художню літературу

Ви можете багато чого навчитися з науково-популярних книг, проте вони влаштовані як довідники з сепарованими розділами і темами. Художня література вимагає від вас більшого тренування пам’яті, оскільки ви змушені читати її від початку до кінця та запам’ятовувати безліч деталей, персонажів та сюжетних ліній. Річард Рестак каже:

До речі, за роки роботи психоневрологом я помітив, що люди з раннім недоумством, як однією з перших ознак хвороби, що насувається, часто перестають читати романи.

Відвідуйте виставки та музеї

Річард Рестак любить ходити виставками і використовує твори культури для тренування свого мозку. Він рекомендує спеціальну вправу з візуалізації, яку робить сам. Якщо ви бачите незнайому картину, уважно намагайтеся вивчити її деталі, а потім описати картину, відвівши від неї погляд. За словами нейробіолога, ця вправа помітно розвиває здібності головного мозку.

Правильна дієта

Для того, щоб ваш мозок отримував корисні мікроелементи, потрібно правильно харчуватися. На щастя, здорова для мозку дієта не дуже дорога і доступна людині із середнім доходом. Вона повинна включати в себе:

  • Ягоди та боби.
  • Кольорові фрукти та овочі.
  • Білкова їжа, у тому числі рослинна.
  • Горіхи.
  • Олії.
  • Продукти багаті на клітковину.
  • Молочку.

Крім цього, Річард Рестак зауважує, що також шоколад може позитивно впливати на пам’ять.

І хороші новини для любителів шоколаду (таких, як я): дослідження 2020 показало, що флавоноїди какао, інгредієнти темного шоколаду, можуть покращувати епізодичну пам’ять у здорових молодих людей.

Спіть вдень

Денний сон тривалістю від 30 хвилин до півтори години, між 13:00 та до 16:00, сприяє також розвитку пам’яті.

Декілька досліджень також показали, що денний сон може компенсувати поганий нічний. Якщо ви боретеся з безсонням, денний сон може підвищити продуктивність вашого мозку. Річард Рестак каже:

З роками я привчив себе спати рівно півгодини. Деякі люди, яких я знаю, навчилися спати всього 15 хвилин, а потім прокидаються відпочилими та повними сил.

Використовуйте уяву

Для того, щоб легше запам’ятовувати деяку складну для вас інформацію, нейробіолог радить використовувати візуальні образи. Спробуйте знайти забавні взаємозв’язки між назвою слова та якимось фактом.

Робіть фізичні вправи

Дослідження за участю 82 872 добровольців показало, що учасники віком 80 років і старші, які займалися фізичною активністю, мали менший ризик розвитку деменції навіть у порівнянні з молодшими учасниками.

Навіть простий перехід від малорухливого способу життя до елементарної фізичної активності, такий як прогулянки в парку, підйом сходами, зарядка впливає на вашу пам’ять на краще.

Грайте в ігри

Бридж, шахи, шашки, го відмінно підходять для тренування пам’яті: щоб досягти успіху, ви повинні оцінювати попередні ходи, а також враховувати майбутні наслідки ваших рішень. Також Річард Рестак любить і радить колективні ігри з тренування пам’яті.

Back to top button