Цікаве

15 продуктів, які шкодять вашому організму: список

15 продуктів, які шкодять вашому організму: список

Зміст статті

Недарма кажуть: «Ти — це те, що ти їсиш». Їжа є основним джерелом корисних речовин для нашого організму. Але раціон багатьох людей містить шкідливі продукти, від яких організму точно не легше. Звичайно, при рідкісному вживанні не буде явних негативних наслідків, але якщо їх їсти регулярно, то можна зіткнутися з такими проблемами, як ожиріння і розвинути різні захворювання.

У цій статті ми розглянемо, які продукти потрібно виключити із повсякденного раціону, щоб не завдати шкоди своєму організму.

1. Білий цукор

Високе споживання рафінованого білого цукру пов’язують із підвищеним ризиком діабету 2 типу, серцевими захворюваннями та ожирінням. Якщо вам важко відмовитися від білого цукру, замініть його на підсолоджувач з нульовою калорійністю.

2. Шоколадні батончики

Ці продукти є рекордсменами за вмістом цукру, що легко засвоюється, який не має абсолютно ніякої харчової цінності. У них також входять емульгатори, замінники цукру, барвники та інші добавки, які негативно впливають на організм. Якщо ними зловживати, то з’явиться зайва вага, алергічні реакції, діабет, стан зубів погіршиться.

3. Ресторанні десерти

Вони часто мають великі порції, в яких міститься багато калорій, насиченого жиру, натрію та цукру. Це робить їх одним із найшкідливіших варіантів їжі.

Якщо вам важко встояти перед десертом, то з’їжте маленьку кульку сорбету або ванільного морозива.

4. Кетчупи та майонези

Ці смачні соуси входять до списку шкідливих продуктів – і зовсім невипадково. Крім хімічних добавок, кетчуп містить багато цукру, який може спровокувати цукровий діабет, карієс, захворювання ШКТ. А в майонезі містяться трансжири, які можуть призвести до таких негативних наслідків:

  • підвищити рівень шкідливого холестерину;
  • знизити імунітет;
  • збільшити на 6-10% можливість появи ішемічної хвороби серця;
  • призвести до хвороби Альцгеймера, алергії, непсихогенних депресій.

5. Консерви та ковбаси

Їх можна було б назвати корисними, якби вони включали лише натуральне м’ясо. Але в них містяться приховані жири, стабілізатори, емульгатори, барвники та інші добавки, які підвищують ймовірність розвитку діабету, серцевих та онкологічних захворювань. Багато виробників додають у них трансгенну сою, яка при вирощуванні має властивість накопичувати в собі гербіциди. Доведено, що небезпечні хімікати сприяють появі алергії та порушують роботу залоз внутрішньої секреції.

6. Хот-доги

У хот-догах високий вміст натрію та нітритів, які продукують канцерогени. У сучасних ковбасах містяться соя та Е-компоненти, які дратують органи ШКТ та негативно впливають на травну систему. Одним з найнебезпечніших добавок в сосисках є глутамат натрію, який відносить хот-доги до найшкідливіших продуктів для людини. Впливаючи на нервову систему, він притуплює відчуття голоду та спонукає людей їсти більше, ніж потрібно. В результаті шлунок розтягується, а в талії з’являється жировий прошарок.

7. Локшина швидкого приготування

Багато хто воліє вживати цю «страву» в умовах швидкого ритму життя. Її основна шкода полягає у порушенні метаболізму. При поїданні локшини організм ніби й одержує калорії, але без потрібних йому корисних речовин, тому вже незабаром вимагатиме нової порції їжі. Якщо це повторюється щоразу, то з часом відбувається дисбаланс обмінних процесів, а людина набуває хвороб і зайвої ваги.

8. Маргарін

Також як майонез, маргарин містить у собі ненасичені жири, які роблять його продуктом, шкідливим здоров’ю людини. На сьогоднішній день його виготовляють із гідрогенізованої соняшникової олії, яка несе небезпеку для серця, печінки, кровоносних судин. Відомо, що саме трансжири є однією з причин целюліту та утворення бляшок холестерину.

9. Білий хліб

Хлібобулочні вироби з борошна вищих сортів є представниками «швидких вуглеводів», які спричиняють одержання великої кількості калорій. Такий надлишок відкладається на талії у вигляді жирового запасу та поступово призводить до ожиріння. Крім того, до складу хліба часто входять шкідливі добавки, які спричиняють появу хвороб судин, травної системи, ракових утворень.

10. Солодкі газовані напої

Газування небезпечні великим вмістом цукру, який негативно впливає на фігуру та роботу підшлункової залози. Є напої, які замість цукру включають різні цукрозамінники, але і також входять до ТОП-10 шкідливих продуктів, тому що:

  • призводять до появи целюліту;
  • дратують слизову оболонку ротової порожнини і посилюють спрагу;
  • порушують обмін речовин та кислотно-лужну рівновагу організму.

11. Чіпси

Цей шкідливий продукт виробляють із борошна та крохмалів з додаванням ароматизаторів та смакових підсилювачів. Така суміш сприяє не тільки появі зайвої ваги, а й порушенню роботи печінки, інфарктам, утворенню атеросклеротичних бляшок. Крім того, компоненти, що містяться в них, призводять до мутацій на клітинному рівні і можуть викликати пухлини.

12. Смажена їжа

Крім того, що в ній міститься багато жиру та калорій, головною проблемою смаженої їжі є те, що вона містить високий рівень кінцевих продуктів розширеного глікування.

Ці сполуки утворюються, коли продукти тваринного походження готуються на високих температурах протягом тривалого часу. Така їжа призводить до запалення та окислювального стресу в організмі, що сприяє підвищенню ризику хвороб.

13. Вівсянка швидкого приготування

З такими кашами ви споживаєте більше цукру та натрію, ніж просто приготувавши звичайну вівсянку. Такі каші містять 14 грамів цукру та 8 грамів доданого цукру, чого дуже багато для вживання вранці. Краще заваріть звичайну вівсянку великих пластівців і додайте в неї фрукти або ягоди на ваш смак.

14. Цукерки

Деякі цукерки погіршують концентрацію у дітей. Дослідники помітили, що штучні барвники, жовтий №5 і жовтий №6 (містяться в M&M) можуть викликати синдром дефіциту уваги/гіперактивності у дітей.

У Норвегії вже заборонено використання штучних барвників, а в інших країнах ЄС продукти, які містять ці добавки, повинні маркуватися фразою: «Може негативно вплинути на активність та увагу дітей».

15. Солодкі пластівці

Вони вважаються елементом здорового харчування та начебто добре підходять для сніданку дітей. Але це помилка викликана вдалим маркетингом і тим чинником, що з приготуванні страву заливають молоком.

Головна небезпека пластівців полягає у величезній кількості цукру. А чим загрожує його надмірна кількість, ми вже писали вище.

Back to top button