Цікаве

Як прожити довше: десять секретів від шведського геронтолога

Як прожити довше: десять секретів від шведського геронтолога

Швеція відома своїми довгожителями. Багато тутешніх 80-річних пенсіонерів виглядають років на 20 молодше. Згідно з дослідженнями, тривалість життя тільки на 25% залежить від генів. Все інше залежить від самої людини.

Бертил Марклунд — шведський лікар-геронтолог, проаналізувавши спосіб життя місцевих пенсіонерів, виділив десять основних секретів, що дозволяють дожити до глибокої старості, і головне, зберегти при цьому здоровий глузд.

Активність — запорука здоров’я

Не потрібно щодня тренуватися по кілька годин. Досить ходити пішки, їздити на велосипеді або просто танцювати. Фізична активність допомагає знизити стрес і стимулює вироблення гормонів щастя.

Не слід переживати через дрібниці

Не варто емоціям вибивати себе з колії. Реакції стресу потрібні для виживання, але ніяк не для проживання своїх днів в такому стані. Справитися з негативом допоможуть дихальні вправу, тренінги або допомога психолога.

Здоровий сон

Хронічний недосип послаблює імунітет. Це може привести до різних захворювань, наприклад, до ожиріння. Слід пам’ятати, що спати багато теж не потрібно. Максимально людина в царстві Морфея повинна проводити до десяти годин.

Побільше сонця

вітамін D, що виробляється сонячними променями, важливий для роботи нервової системи, міцного імунітету і кісток.

Помірне, але різноманітне харчування

Щоб жити довго з раціону потрібно прибрати напівфабрикати, ковбаси, цукор. Вживати краще рослинний білок, овочі, жирну рибу, цільнозернові і молочні продукти.

Вода

Якщо організм відчуває нестачу води, то клітини не можуть нормально оновлюватися, і людина починає швидше старіти. До речі, від деменції рятує кава. Марклунд зазначає, що його співвітчизники випивають в день 3-4 чашки цього напою.

Стежити за вагою

При зайвій вазі людина стикається з такими з діабетом і серцево-судинними захворюваннями.

Зуби

На всю систему кровообігу впливає гігієна порожнини рота. Тому причиною хвороби може стати запалення або кровотеча ясен.

Позитивний настрій

Поганий настрій призводить до занепаду сил і хронічної втоми. Потрібно навчитися підбадьорювати себе, частіше перебувати в колі близьких і спробувати різні практики для поліпшення самопочуття.

Соціальне життя

Останнім чинником, що допомагає шведам дожити до старості є активне соціальне життя. Марклунд радить частіше знаходиться в колі сім’ї і близьких.

Back to top button