Цікаве

Профілактика онкології та діабету: вчені розробили унікальну дієту

Профілактика онкології та діабету: вчені розробили унікальну дієту

Зміст статті

У світі існує безліч дієт, які допомагають скинути вагу, але більшість з них є тимчасовими і можуть завдавати досить сильної шкоди здоров’ю. Однак у 2011 році вчені з Гарварду розробили унікальний тип харчування, який не тільки може допомогти скинути вагу, але також може бути стилем життя та профілактикою онкології, хвороб серцево-судинної системи, діабету та багатьох інших хвороб. У нашій статті ми поговоримо про її особливості.

Безліч овочів та фруктів

Вчені відзначають, що фрукти та овочі повинні займати половину вашого раціону, оскільки вони є корисним джерелом клітковини, корисних вітамінів та мікроелементів. Однак не варто користуватися фруктовими магазинними соками через велику кількість цукру, а також зверніть увагу, що картопля хоч і вважається овочем, але є рафінованим вуглеводом за харчовою цінністю.

Їжте цільнозернові продукти

Гарвардська дієта визначає тип вуглеводів, які ви повинні їсти. Вона рекомендує споживати цільнозернові продукти, такі як ячмінь, гречка, овес та коричневий рис, які мають становити чверть раціону. Також рекомендується уникати рафінованих продуктів: макарони, білий хліб.

Вибирайте правильний білок

Дієта настійно рекомендує людям їсти здорові та різноманітні білки, такі як риба, курка, боби, горіхи та качка. Ви також повинні обмежити споживання червоного м’яса та уникати переробленого м’яса, такого як бекон та ковбаса. Білкові продукти повинні також становити чверть вашого раціону, тому що відповідають за почуття ситості та є будівельним матеріалом для клітин нашого організму. 

Використовуйте здорові олії

Щоб уникнути вживання хворих трансжирів, вчені рекомендують не готувати на частково гідрогенізованих оліях, таких як маргарин. Натомість рекомендується використовувати більш здорові варіанти, такі як оливкова, рапсова, соєва, кукурудзяна, соняшникова та арахісова олія. Вони є джерелом корисних жирів, яких потребує ваш організм.

Пийте воду, каву чи чай

Гарвардська дієта рекомендує вам чергувати воду, чай та каву, щоб поєднувати їх із їжею, в якій немає цукру. Вчені рекомендують скоротити споживання молока та молочних продуктів до однієї-двох порцій на день та обмежити споживання соку невеликою склянкою на день. Тим часом, ви повинні повністю виключити із споживання солодких напоїв.

Back to top button