Цікаве

Планування та відмова від цукру: лікар назвала лайфхаки, які допоможуть не переїдати

Планування та відмова від цукру: лікар назвала лайфхаки, які допоможуть не переїдати

Зміст статті

Клінічний терапевт-дієтолог, поділилися порадами про те, як запобігти переїданню. Завдяки контролю свого раціону та кількості прийомів їжі, ми можемо контролювати й інші сфери свого життя. Крім того, завдяки цьому можна знизити ризик виникнення ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету. Розповідаємо, які лайфхаки допоможуть вам не переїдати.

Плануйте прийоми їжі наперед

Кількість цих прийомів не важлива: їх може бути як три, так і п’ять. Головне, щоб ви мали режим та не перекушували між основними прийомами їжі. Головною причиною переїдання лікарка називає недостатню кількість харчування, адже зазвичай переїдають ті, хто надмірно сильно себе обмежує.

Не вживайте те, що не подобається

Людям важливо, щоб їжа, яку вони вживають протягом дня, була смачною, хоча і вважають, що з часом можуть звикнути до неприємного смаку або страв, які не дуже подобаються. Через те, що ми не отримуємо емоційне задоволення від їжі, ми відчуваємо дискомфорт, який призводить до зривів. У такі моменти людина змітає зі столу все. Щоб такого не траплялося, варто контролювати свої почуття голоду та насичення, налаштувати режим і їсти те, що подобається.

Обмежте кількість солі

Сіль важлива для нашого організму, однак вона може стимулювати апетит, через що ми продовжуємо їсти навіть тоді, коли не відчуваємо голоду. Тяга до солі обґрунтовується генетикою, адже в процесі еволюції людина розвивалася в умовах її дефіциту. Але це не означає, що не варто дотримуватися добової норми: для людини вона становить 5 г. Не варто досолювати страви після приготування, адже понад 70% речовини вже входить до складу звичних нам продуктів: хліба, ковбас та інших.

Не заїдайте стрес

Не пов’язуйте свій емоційний стан з їжею. Попри те, що це найпростіший спосіб отримати гормон щастя та радості, хронічний стрес, який нас усюди супроводжує і зумовлює переїдання, може погано вплинути на здоров’я та фігуру. Не підтримуйте свій настрій їжею, використовуйте її лише для того, щоб позбутися почуття голоду.

Не поспішайте

Під час приймання їжі, не спішіть та не відволікайтеся, на телефон також. Сніданок, обід чи вечеря не повинні бути фоновими процесами, зосередьтеся на них повністю. Мозку потрібно не менше 15 хвилин, щоб передати сигнал про ситість, тому якщо ви будете їсти довше, зможете суттєво знизити загальний калораж. Смакуйте кожен шматочок та ретельно пережовуйте їжу. Інакше ви можете просто не помітити, як переїсте. 

Контролюйте почуття ситості

Воно пов’язане не тільки з калорійністю страви, а й тим, наскільки заповнюється шлунок. Саме тому тістечко або шматочок піци, до складу якого входить купа калорій, не здатні вас наситити. Краще обрати кашу, достатню кількість білку та овочів. Калорій буде стільки ж чи навіть менше, однак ви швидко насититеся завдяки продуктам великого розміру. Також перед їжею можна випити стакан води, щоб у шлунку залишилося менше місця.

Відмовтеся від доданого цукру

Спочатку можете перестати додавати його до чаю або кави. Потім можете перейти до повної відмови від газованих напоїв та соків, адже вони несуть навіть більше шкоди, ніж десерти з цукром. Уважно вивчайте склад продуктів та звертайте увагу на кількість доданого цукру. 

Back to top button