Перекус: навіщо він потрібен та як впливає на фігуру
Перекуси – універсальний спосіб стежити за здоровим раціоном, не втрачаючи робочого темпу. У програмі “Ранок з Україною”, яка виходить по буднях о 6:30 на телеканалі “Україна”, розповіли, як і коли робити правильний перекус, і чим краще замінити солодощі та фаст-фуди.
Лікарі запевняють – перекус в першу чергу повинен бути корисним, і нехтувати цим не варто, передає 1News.
“Це можуть бути горішки, це може бути овочева нарізка або овочевий салат, це може бути в крайньому разі не фреш, а смузі, левову частку якого становлять овочі, можна додати туди насіння льону, кунжуту, мелений мак за смаком. Також це можуть бути кисломолочні продукти або ягоди – будь-які сезонні фрукти, але досить обережно, так як вони мають здатність підвищувати цукор”, – розповіла дієтолог Наталія Суслова.
Десерти також слід обмежити в своєму раціоні. За статистикою більше дев’яти відсотків українців страждають від цукрового діабету. Краще поласувати шоколадом, в якому вміст какао-бобів не менше 80 відсотків.
“Якість продуктів, які сьогодні є на ринку – того самого печива і вафель, не те, що не рекомендується … крім цукру, трансжирів і незрозумілих наповнювачів, зрозуміти, що ви кладете в рот – дуже важко”, – поділилася лікар-дієтолог.
Загальносвітовий тренд тотальної уваги до власного раціону поступово доходить і до нас. Українці вчитуються в етикетки продуктів, вибирають горішки і сухофрукти замість бутербродів. Але і ними, застерігають лікарі, зловживати теж не варто.
“Горішки – це дуже добре, але кількість їх має бути обмежена. Якщо ми говоримо про волоських горіхах – це 4-5 горішків на добу, мигдаль – теж десь 5-6 штук”, – каже лікар-гастроентеролог Вадим Шипулін.
Вашій увазі кілька порад, які допоможуть залишатися ситим і не нашкодити своєму здоров’ю. Для того, щоб перекус був корисним, треба:
- виділити час на прийом їжі, відклавши всі справи;
- ретельно пережовувати їжу;
- приймати кисломолочні продукти, насіння, овочі або фрукти в обмежених кількостях;
- не зловживати горішками і сухофруктами;
- між прийомами їжі почекати не менше двох годин;
- максимально виключити з раціону цукерки, тістечка і печиво;
- після прийому їжі порухатися протягом п’ятнадцяти хвилин.
Джерело: Сьогодні