Різдвяний піст 2021-2022: календар харчування по днях
28 листопада стартував багатоденний Різдвяний піст. Як правильно харчуватися за церковними канонами, що можна, а що категорично не можна їсти в різні дні посту, розповідає 1News.
Також ми публікуємо наочний та зручний календар харчування на кожен день Різдвяного посту 2021-2022.
Різдвяний або Пилипів піст триває 40 днів , завершуючись 6 січня, напередодні свята Різдва Христового , на честь якого й отримав свою назву.
Цей багатоденний піст, незважаючи на свою тривалість, вважається не найсуворішим. Церковний статут вимагає у всі дні посту не вживати жодних продуктів тваринного походження. У заборонений список потрапляють м’ясо, молоко, яйця, а також їхні похідні – ковбаси, копченості, сири, вершкове масло, сметана, здоба тощо.
Рибу дозволено не у всі дні. Також не завжди можна їсти їжу, що пройшла теплову обробку – варену, тушковану, смажену. Є дні, коли взагалі допустима лише сира їжа.
Основні продукти під час Різдвяного посту – це овочі, фрукти, зелень, ягоди, гриби, крупи, насіння, горіхи, а також борошно, хліб, мед, сухофрукти, олія. Їх можна їсти сирими, наприклад, у вигляді салатів або готувати варені, тушковані, запечені, квашені страви, робити пісну випічку, піцу або вареники. Також можна пити соки, морси, киселі, чай.
Різдвяний піст 2021-2022 – календар харчування по днях тижня
З 28 листопада по 19 грудня:
- Понеділок – гаряча їжа без додавання олії.
- Вівторок, четвер, субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.
- Середа п’ятниця – сухоїдіння, тобто їжа, що не пройшла термічну обробку.
З 20 грудня по 1 січня:
- Понеділок – гаряча їжа без олії.
- Вівторок, четвер – гаряча їжа з олією.
- Середа, п’ятниця – сухоїдіння.
- Субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.
З 2 по 6 січня:
- Неділя – гаряча їжа з олією.
- Понеділок, середа – сухоїдіння.
- Вівторок – гаряча їжа без олії.
- 6 січня, Святвечір – суворий піст до сходу першої зірки.
Джерело: Сьогодні