Цікаве

10 звичок, які допоможуть тримати тиск під контролем

Деякі з них дуже несподівані: про йогурт і буряк ми і подумати не могли!

Якщо артеріальний тиск регулярно перевищує 130/90, варто звернутися до лікаря: незважаючи на те, що такий рівень тиску ще не вважається гіпертонією, він вже істотно підвищує ризик розвитку захворювань серця і судин. Якщо ж нижній показник регулярно перевищує 140, важливо якомога швидше вжити заходів. Втім, навіть якщо ваш тиск завжди був в нормі, все одно варто завести кілька корисних звичок, які дозволять і далі тримати його під контролем.

Їжте йогурт

Жінки, які їдять п’ять і більше порцій йогурту в тиждень, в підсумку знижують ризик розвитку гіпертонії на 20% – такі результати дослідження, представленого на наукових сесіях Американської кардіологічної асоціації «Епідеміологія / Спосіб життя 2016». Найголовніше — йогурт повинен бути без цукру та інших добавок.

Займайтеся йогою

Одна з головних причин розвитку гіпертонії — це хронічний стрес. А регулярні заняття йогою допомагають мінімізувати стрес, а також зняти його наслідки. Тому варто займатися йогою хоча б кілька разів на тиждень.

Проводьте менше часу в соцмережах

Дослідження, проведене фахівцями лікарні імені Гульєльмо да Салічето (Італія), підтвердило прямий зв’язок між високим тиском і часом, проведеному в соціальних мережах. Так що цифровий детокс і правда покращує наше здоров’я.

Висипатися

Банальна порада, яка тим не менш діє: спіть. Нічний відпочинок допомагає регулювати рівень стресу, тому важливо спати не менше восьми годин на добу, намагатися лягати і вставати в один і той же час, а також провітрювати спальню і підтримувати в ній прохолодну температуру.

Дізнайтеся свою сімейну історію

Якщо у кого-небудь із ваших найближчих родичів у віці до 50 років була діагностована гіпертонія, ви в зоні підвищеного ризику. Якщо це ваш випадок, вам потрібно постійно контролювати свій артеріальний тиск і вчасно вживати заходів, якщо він почне підвищуватися.

Їжте більше буряка

Один стакан бурякового соку здатний знизити систолічний тиск на 4-5 пунктів. Вчені припускають, що цей ефект досягається за рахунок нітратів, що містяться в буряку, які перетворюються в оксид азоту, здатний розслабити і розширити судини, тим самим знизивши кров’яний тиск. Тому варто їсти більше буряка.

Слідкуйте за здоров’ям зубів і ясен

Хвороби ясен безпосередньо пов’язані з багатьма небезпечними захворюваннями — так, вони здатні збільшити ризик розвитку хвороби серця і навіть викликати передчасні пологи. Корейське дослідження, опубліковане в 2015 році, підтвердило пряму зв’язок між недостатньою гігієною порожнини рота і підвищеним артеріальним тиском.

Не зловживайте алкоголем

Занадто великі дози алкоголю різко піднімають рівень кров’яного тиску, але помірні дози можуть допомогти захистити серце і судини. Але важливо контролювати кількість алкоголю і не зловживати. Втім, якщо ви побоюєтеся, що можете захопитися, краще відмовитися від алкоголю зовсім.

Киньте курити

Куріння – один із серйозних факторів ризику серцевих захворювань і гіпертонії. Якщо ви курите, можливо, саме час кинути. Якщо у вас немає цієї небезпечної звички, намагайтеся уникати пасивного куріння: в останні роки дослідження все частіше пов’язують пасивне куріння і підвищений ризик гіпертонії.

Частіше бувайте на сонці

Вітамін D, який ми отримуємо під час прогулянок на відкритому повітрі під сонячним світлом, допомагає контролювати рівень артеріального тиску. Дослідження, результати якого були опубліковані в журналі The Lancet Diabetes & Endocrinology, показало, що на кожні 10 відсотків підвищення рівня вітаміну D ризик розвитку високого кров’яного тиску знижувався на 8 відсотків. Але пам’ятайте, що важливо захищати свою шкіру від прямих сонячних променів.

Back to top button