Цікаве

Яким повинен бути пульс у здорової людини

Яким повинен бути пульс у здорової людини

Содержание

Стан людини багато в чому залежить від пульсу. Артеріальний пульс є одиним з важливих показників функціонування нашої серцево-судинної системи і в цілому людського організму. У цій статті ми розповімо, що таке пульс, як його вимірювати і як уникнути порушень частоти серцевих скорочень.

Що таке пульс

Пульс — це періодичне, синхронне з діяльністю серця коливання стінок артерій, яке спричинює скорочення серця, вигнання крові в артеріальну систему і зміну в ній тиску впродовж періоду систоли та діастоли. Розрізняють артеріальний, венозний і капілярний пульс.

Артеріальним пульсом називають ритмічні коливання стінки артерій, обумовлені викидом крові з серця в артеріальну систему і зміною в ній тиску під час систоли і діастоли лівого шлуночка. Артеріальний пульс може бути центральним (на аорті, сонних артеріях) або периферичним (на променевій артерії, тильній артерії стопи і т.д.)

Венозний пульс — пульсація великих вен на шиї і інших великих кровоносних судин, розташованих в безпосередній близькості від серця.

Капілярний пульс — почервоніння краю нігтьової пластини залежно від серцевого ритму.

Що таке частота серцевих скорочень

Частота серцевих скорочень (ЧСС) — це кількість ударів серця в хвилину. У нормі ЧСС і пульс — коливання стінок артерій — в стані спокою збігаються, тому далі ми будемо вживати ці терміни як синоніми.

Як правильно вимірювати пульс

Завдяки вимірюванню пульсу ви заодно отримаєте дані про стан серцево-судинної системи в цілому. Розповідаємо на що потрібно звертати увагу в першу чергу. У пульса є три важливі характеристики. 

Під час вимірювання важливо стежити за кожною з них:

  • Частота серцевих скорочень (ЧСС). Цей показник говорить про те, як швидко б’ється ваше серце, щоб переганяти необхідну організму кількість крові.
  • Ритмічність або регулярність ударів. Пульс ритмічний, якщо удари серця слідують один за одним через однакові проміжки часу.
  • Напруга. Пульс може відчуватися слабким, ледве помітним. Або буквально стукати крізь стінку артерії, на якій проводиться вимір. Сильний, напружений пульс говорить про підвищений артеріальний тиск. Слабкий — про знижений.

Способи виміряти пульс

Використовуйте секундомір

Перш ніж брати секундомір, заспокойтеся і розслабтеся. Пульс треба вимірювати через 10 хвилин після будь-яких фізичних навантажень. Ви повинні перебувати у спокійному стані, для цього можете присісти або прилягти. Потім візьміть секундомір і запустіть його.

Притисніть артерію

Притисніть подушечками вказівного і середнього пальців променеву артерію на зап’ясті. Або можна притиснути артерію на шиї біля дихального горла. Ваші пальці повинні чітко відчувати биття крові в артерії.

Порахуйте кількість ударів

Тепер потрібно порахувати скільки поштовхів відбувається за 15 секунд. Після помножте це число на чотири, щоб отримати кількість ударів за хвилину. Не забувайте звертати увагу на ритмічність і напругу пульсу.

Яким повинен бути пульс у здорової людини

Здоровий пульс — ритмічний і пружний. Його легко намацати, він не губиться під пальцями.

Норма серцевих скорочень має широкий діапазон, оскільки залежить від багатьох параметрів: віку, статі, ваги, звички займатися спортом, навіть часу доби (вранці ЧСС прискорюється, вночі — сповільнюється).

Для дорослої людини нормою вважається пульс в межах 60-100 ударів в хвилину. Але у більшості здорових дорослих частота серцевих скорочень в стані спокою — 60-80 ударів в хвилину.

Що впливає на частоту пульсу

Чотири основних чинників, які впливають на частоту пульсу:

  • Вік. Частота пульсу зменшується з віком. При народженні серце дитини б’ється близько 120 разів на хвилину. У дітей частота серцевих скорочень зменшується приблизно до 100 ударів в хвилину. У дорослих людей до 60 років — 70 і 80 ударів в хвилину. Люди похилого віку (від 60 років і старше) мають частоту пульсу близько 60 ударів в хвилину. Крім того, частота пульсу залежить і від статі — у жінок він трохи вище, ніж у чоловіків.
  • Фізична активність і вправи. Коли тіло піддається фізичному навантаженню, серце працює інтенсивніше, ніж зазвичай. Ще до того, як почалися вправи, частота серцевих скорочень підвищується вище норми. Цей факт відомий як упереджувальна реакція. Вправи збільшують інтенсивність дихання, споживання кисню і виробництво діоксиду вуглецю. Кисень швидко переноситься до м’язових клітин і циркуляція крові прискорюється. Фізична активність змушує серце працювати сильніше і швидше, збільшуючи тим самим частоту пульсу.
  • Загальний стан здоров’я. Загальний стан здоров’я впливає на частоту пульсу. Вага тіла, процес травлення, біль, емоції і високий кров’яний тиск впливають на частоту пульсу. Коли людина відчуває біль або відчуває сильні негативні емоції, такі як страх, гнів, тривогу або хвилювання, збільшується частота пульсу. Мозок дає команду на виробництво спеціальних хімічних речовин, які впливають на багато частин тіла, включаючи серце. Коли це відбувається, збільшується частота серцевих скорочень, але тільки протягом короткого періоду часу, поки напруга не спадає.
  • Ліки. Медпрепарати також впливають на частоту пульсу. Антигіпертензивні препарати, які використовуються для лікування високого кров’яного тиску, можуть збільшити частоту пульсу. Антигіпертензивні препарати розслаблюють кровоносні судини в тілі або розширюють кровоносні судини для зниження кров’яного тиску. В результаті, вони збільшують частоту пульсу.

Що таке максимальний пульс

Максимальний пульс — це найбільша частота серцевого ритму під час фізичних навантажень. Розрахувати свій можливий максимальний пульс можна за формулою: 220 — ваш вік = максимальний пульс. Наприклад, для людини віком 29 років показник дорівнюватиме 191 ударам в хвилину.

Як уникнути порушень серцевих скорочень

Дотримання цих простих профілактичних заходів дозволять вам почувати себе в хорошому стані:

  1. Відмовтеся від куріння і спиртних напоїв;
  2. Скоротіть вживання кави та інших напоїв, які містять кофеїн;
  3. Займайтеся фізичними вправами без інтенсивних навантажень;
  4. Дотримуйтесь правильного харчування і стежте за вагою;
  5. Уникайте стресових ситуацій;
  6. Регулярно проходьте медобстеження.
Back to top button