Як пов’язані імунітет і кишківник та для чого потрібна клітковина: наукове дослідження
Здоровіше харчування і фізична активність – запорука здоров’я, про це ми чуємо постійно. Але також є прямий зв’язок між нашим імунітетом, способом життя і роботою кишківника: в черговий раз медики дослідили це питання, передає 1News.
Наш імунний статус пов’язаний зі способом життя, особливо зі споживанням поживних речовин і режимом харчування. Нездорова дієта, психічний стрес, куріння сигарет і малорухливий спосіб життя можуть посилити хронічне запалення, тобто аномальну імунну відповідь. І залежить це безпосередньо від кишківника, відзначають вчені. Мікробіота кишківника, тобто склад бактерій, які постійно в ньому живуть, виконують ряд важливих для організму людини функцій.
Так ось, вони впливають на на системне запалення, а пробіотики і харчові волокна – тобто клітковина, змінюють мікробіоту кишечника.
Достатнє споживання харчових волокон покращує імунітет і знижує запальні процеси.
І навпаки, харчування з високим вмістом насичених жирів збільшує кількість патогенних мікробів в кишківнику і пошкоджує шар епітеліальних клітин, посилюючи запалення. Так, наш спосіб життя і харчування впливають на імунітет і стан запалення.
А де шукати клітковину, в овочах і фруктах?
Так, найбільш багаті харчовими волокнами овочі та фрукти. Медики відстежили харчування понад 50 тисяч добровольців, і прийшли висновку, що споживання харчових волокон збільшує кількість корисних молочнокислих бактерій в кишківнику.
Тому зараз, в сезон овочів і ягід, саме час їсти клітковину: в день нам її потрібно не менше 35 грам, а щоб отримати стільки харчових волокон, необхідно з’їдати щодня близько 500 грамів овочів і фруктів.
Джерело: Nutrients