Цікаве

Джерело нітратів: лікар розповів, чи корисна полуниця та як правильно обирати цю ягоду

Джерело нітратів: лікар розповів, чи корисна полуниця та як правильно обирати цю ягоду

Зміст статті

Сезонні ягоди стають популярними замінниками корисних продуктів при дієтах. Полуницю також полюбляють їсти ті, хто стежить за своєю фігурою. Однак чи корисна насправді ця ягода при схудненні та як правильно її обирати, розповів лікар-дієтолог Олександр Кущ.

Чим корисна полуниця 

Це джерело каротиноїдів: рослинні пігменти відіграють роль антиоксидантів, які допомагають організму справлятися з наслідками окисного стресу. Полуниця містить харчові волокна, тобто клітковину, без якої кишечник погано функціонує. 

За даними ВООЗ, якщо в раціоні є полуниця, то корисні властивості ягоди допоможуть запобігти:

  • діабету
  • раку
  • серцево-судинним порушенням

Також ягода містить залізо, кальцій, калій, магній, йод, фолієву кислоту і багато вітамінів.

Чи можна їсти полуницю при схудненні

Варто знати, що полуниця досить калорійна. Лікар-дієтолог Олександр Кущ стверджує, що сідати на полуничну монодієту не варто. Він каже:

Різке обмеження продуктів небезпечне для організму: харчування однією полуницею не забезпечить повного набору в раціоні людини всіх необхідних їй для нормального функціонування речовин. У результаті організм отримає стрес, обмінні процеси порушаться і замість жиру передусім зменшиться м’язова маса

Кому не варто їсти полуницю

Ягода може бути протипоказана через алергічні властивості. Тому людям, які схильні до харчової алергії або мають проблеми із кишечником, лікарі не рекомендують їсти полуницю. Чим більше цієї ягоди людина з’їдає, тим більша кількість кісточок потрапляє у шлунок і кишечник, травмуючи слизову оболонку.

Як правильно обирати полуницю

Зазвичай у ранніх ягодах дуже багато нітратів та пестицидів, однак визначити це на око неможливо. Якщо ви хочете перевірити полуницю на вміст хімікатів, це можна зробити лише за допомогою спеціальних приладів. 

Лікар рекомендує вибирати лише максимально стиглі, не пошкоджені, не забруднені в землі ягоди, адже так їх буде легше вимити та убезпечити себе від кишкових інфекцій. 

Back to top button