Цікаве

Чому клітковина потрібна не тільки кишківнику та де її брати: корисні поради

Чим більше ми їмо клітковини – тим здоровіше наш організм: харчові волокна допоможуть при ринітах (нежиті), астматичній хворобі і порушенні функції легенів, повідомляє 1News. Тому в сезон респіраторних інфекцій дуже важливо їсти досить продуктів з клітковиною.

Що таке клітковина і навіщо вона нам?

Це складний вуглевод, також клітковину називають харчовим волокном. Клітковина організмом не перетравлюється і потрібна для повноцінного функціонування кишечника: кишкові бактерії використовують харчові волокна для свого функціонування.

Клітковина буває двох видів: розчинна і нерозчинна, перша допомагає формуватися мікробам, сукупності всіх кишкових мікроорганізмів. Друга – формуванню калових мас і нормальному спорожненню кишечника. Обидва види клітковини потрібні нашому організму.

А які продукти багаті на клітковину?

Практично всі рослини містять обидва види, але в різних пропорціях. Важливо, що високе споживання харчових волокон пов’язано зі зниженням ризику низки хронічних захворювань. Так, харчові волокна впливають не тільки на кишечник, а також на астму, риніт і порушення функції легенів.

 

З фруктів і овочів вересня в раціон додавайте, гарбуз, яблука, сливи

Тому зараз, в сезон застуд, не забувайте їсти овочі та фрукти, особливо сезонні: вони багаті на клітковину. Британська асоціація харчування, способу життя і медицини рекомендує використовувати принцип веселки: щодня з’їдати п’ять порцій овочів і два фрукти, кожен з яких повинен відповідати одному з кольорів веселки. Також на харчові волокна багаті цільнозернові продукти.

Джерело: Nutrients

Back to top button