Цікаве

Зменшення вживання солодкого гарантує здоровий сон: наукове дослідження

Швидше відновитися після робочого дня організму допоможуть “правильні” вуглеводи, найпевніше – відмова від швидких вуглеводів. Тобто варто перестати їсти солодке або зменшити його кількість. Вплив швидких вуглеводів на сон вивчила група вчених, розповідає 1News.

Той факт, що вуглеводи взаємопов’язані з якістю нашого сну, дослідники підтверджували і раніше, вивчаючи вуглеводні дієти. Але вуглеводи бувають різні, ці органічні сполуки містяться у всіх живих клітинах і становлять джерело енергії. Щоб не заплутатися в повній класифікації вуглеводів, зазначимо: загалом їх поділяють на прості (швидкі) і складні (повільні).

Розберімося трохи в простих і складних вуглеводах.

Складні вуглеводи – це крохмаль, глікоген, пектин і целюлоза. Їх багато в коренеплодах, бобових, крупах, зелених і листових овочах. Такі вуглеводи допомагають травленню, нормалізують мікрофлору кишківника і знижують рівень цукру в крові.

 

Солодощі порушують фазу глибокого сну

Прості вуглеводи – це глюкоза, сахароза, фруктоза і лактоза. Вони містяться у печиві, фруктах, деяких овочах, картоплі тощо. Такі вуглеводи швидко розщеплюються організмом, піднімаючи рівень цукру в крові. Саме вони порушують фазу глибокого сну. А швидкі вуглеводи, яких повнісінько в солодкій газованій воді, різних снеках, цукерках, також сприяють набору зайвої ваги. Не кажучи вже про те, що користі від таких продуктів – жодної.

Глибокий сон важливий тим, що саме в цій фазі триває відновлення тканин організму, вироблення гормонів і виведення метаболітів. Тому якщо ваш глибокий сон неповноцінний и ви почуваєтеся зранку не відпочилим, то саме час переглянути свій раціон і постаратися їсти менше солодощів.

Джерело: Nutrients

Back to top button