Цікаве

Як не дозволяти людям керувати вами: корисні поради

Психологи радять навчитися відстоювати свої особисті кордони. Важливо також бути наполегливими й упевненими в собі, тоді і вплинути на вас буде складно.

Особисті кордони допомагають людині бути менш чутливими до маніпуляцій і різних токсичних проявів у стосунках. Психолог Кирило Зіньків пояснив, що суть особистих кордонів насамперед у відчутті і подальшому розумінні того, що “для мене нормально, добре”, передає 1News.

Особисті кордони – це більше відчуття, ніж раціональна установка.

П’ять правил, які не дозволять людям управляти вами

1. Тобі треба – ти і роби

Маніпулятори дуже часто використовують слово “треба”, яке говорить не про ваше бажання або потреби, а про зобов’язання. І все це треба не вам, а людині, яка намагається за допомогою цих слів управляти вами.

Кожен раз, коли йдеться про подібну маніпуляцію, варто ставити питання “Кому це треба?”.

2. Пообіцяв – виконай

Маніпулятори часто тиснуть на почуття провини, якщо ви необачно або необдумано щось пообіцяли. Намагайтеся стежити за тим, що говорите, а якщо вже щось пообіцяли, то виконайте це – може, так ви швидше навчитеся себе контролювати.

3. Не просять – не лізь

Дуже часто з благих намірів людина намагається допомогти тому, хто його про це не просив. Таким чином сам впрягаєшся в справу, яку вже зобов’язаний будеш зробити, порушивши при цьому і перше, і друге правило зі списку.

Але якщо ви хочете допомогти людині, спершу поцікавтеся у неї, чи потрібно їй це. Якщо виразної відповіді не отримали – краще не лізьте.

4. Живи справжнім

Людині властиво повертатися до якихось ситуація з минулого або моделювати своє майбутнє. І це цілком нормально. Важливо тільки не реагувати на популярну модель поведінки маніпулятора, який любить говорити щось типу: “Раніше ти таким не був”.

Використовуючи фразу “Раніше було раніше”, ви і осадите вашого маніпулятора, і самі собі нагадаєте, що важливо тільки те, що відбувається нині.

5. Не осуджуйте і не критикуйте

Іноді буває дуже складно стриматися, щоб не покритикувати інших людей. Ось тільки, кому це цікаво і навіщо це потрібно? Якщо вас в черговий раз почнуть засуджувати, вислухайте, але не критикуйте у відповідь.

А потім використовуйте дуже підходящі питання: “І що з цього випливає?”, “Як ти пропонуєш поміняти цю ситуацію?”, “Чому ти вважаєш, що тільки твоя оцінка ситуації правильна?”. А ще краще – просто пропускайте подібні слова повз вуха.

Джерело: Психолог Кирило Зіньківна своїй сторінці в Instagram 

Back to top button