Цікаве

Які продукти містять велику кількість йоду і чому так важливо вживати цей мікроелемент – перелік

Які продукти містять велику кількість йоду і чому так важливо вживати цей мікроелемент – перелік

Зміст статті

Важливим мікроелементом для людського організму є йод, який усуває захворювання щитоподібної залози.

Кожна людина впродовж дня повинна приймати свою добову норму йоду, яку можна отримати з продуктів харчування. Саме тому більш детально розповідає про користь йоду, а також ділиться з вами переліком продуктів харчування, багатих на цей мікроелемент, які обов’язково треба додати до свого раціону.

КОРИСТЬ ЙОДУ І НАСЛІДКИ ЙОГО НЕСТАЧІ

Йод вважають найбільш необхідним мікроелементом для збереження здоров’я щитоподібної залози, яка відповідає за активність обміну речовин, а також метаболізм. Особливо варто звернути увагу на йод вагітним жінкам, оскільки дефіцит мікроелемента може негативно вплинути на розвиток дитини.

Варто сказати й про те, що нестача йоду в організмі може призвести до швидшої втоми, збільшення щитоподібної залози, погіршення пам’яті або слуху. Інколи наслідки можуть бути ще більш серйозними:

  • надмірне випадіння волосся;
  • постійна слабкість;
  • депресія;
  • набряки тіла:
  • надмірна сухість шкіри;
  • постійне відчуття холоду;
  • зниження розумової активності (у дорослих);
  • порушення обміну речовин;
  • рак щитоподібної залози;
  • підвищення холестерину;
  • порушення роботи кишківника;
  • різке зниження чи підвищення маси тіла;
  • затримка інтелектуального і фізичного росту (у дітей).

ДОБОВА НОРМА ЙОДУ

Денна доза вживання йоду залежить від віку, статі та інших чинників (вагітність, хронічні захворювання тощо). Для визначення своєї добової норми йоду необхідно звернутися до лікаря.

Загальний показник для дорослих:

  • жінкам 150-300 мкг;
  • чоловікам до 300 мкг.

Загальний показник для дітей:

  • до 6 років – 90 мкг;
  • від 6 до 14 років – 120 мкг.

*1 мкг = 1 мільйонна частина грама.

ПРОДУКТИ З ВЕЛИКИМ ВМІСТОМ ЙОДУ

  • Йодована сіль містить у собі 1,9 тис мкг йоду на 100 гр продукту;
  • Морські продукти (свіжа риба, мідії, морська капуста, креветки, лангустин);
  • Журавлина (11 гр журавлини = 400 мкг йоду);
  • Яйця;
  • Молоко;
  • Яловичина;
  • Волоські горіхи;
  • Овочі та фрукти.

Найбільше йоду містять в собі наступні овочі:

  • картопля;
  • редиска;
  • часник;
  • буряк;
  • томати;
  • баклажани;
  • спаржа;
  • зелена цибуля;
  • щавель;
  • шпинат.

Додайте до раціону ще й фрукти:

  • банани;
  • апельсини;
  • лимони;
  • дині;
  • хурму.
Back to top button