Цікаве

Як швидко заснути: головні поради лікаря

Хронічне недосипання може призвести до різних патологій і захворювань, а також зумовити передчасне старіння.

Доктор медичних наук, в.о. завідувач кафедри неврології і рефлексотерапії НМАПО імені П. Л. Шупика Геннадій Чуприна розповів, як висипатися в режимі нон-стоп і в разі ненормованого робочого графіка. Про це пише 1News.

Так, для здоров’я і гарного самопочуття найголовніше – це спати не менше ніж 8 годин дорослим і 9-10 годин дітям.

Денні години сну важливі для правильного розвитку дітей.

Окрім того, позаяк підвищення рівня мелатоніну відбувається між 20-22 годинами вечора і між 2-4 годинами ночі, то найбільш цінний саме нічний сон. Якщо не лягати в ліжко вчасно, то можна заробити різні патології, які з часом призведуть до різних розладів серцево-судинної, імунної та мозкової систем. Такі захворювання спостерігаються у людей, які працюють у нічні зміни. У них ризик інсульту або інфаркту зростає в рази.

Водночас для дітей найбільше значення має саме денний сон.

Також Геннадій Чуприна навів приклад Наполеона Бонапарта, який вирішив спати по три години на добу. У такому ритмі він витримав три доби, проте потім заснув і проспав два дні безпробудно. Так організм компенсував дефіцит нічного сну. Так багато людей у вихідні відновлюють кількість “недоспаних годин” у робочі дні.

Через хронічне недосипання розвиваються такі хвороби, як ожиріння, патології серця, нирок та інших органів. Окрім того, організм швидше зношується і старіє.

Через хронічне недосипання розвиваються небезпечні хвороби

 

Лікар радить перед сном проводити такі ритуали: рахувати овець, пити зелений чай, читати книги, займатися йогою і дихальними вправами. В крайньому разі варто звернутися до психотерапевтів за допомогою.

Джерело:  Elle

Back to top button