Цікаве

Ця харчова звичка допомагає знизити ризик виникнення діабету

Ця харчова звичка допомагає знизити ризик виникнення діабету

Діабет є серйозною проблемою у сфері охорони здоров’я у багатьох країнах світу. Не виключення й Україна, де кожен 30-й громадянин страждає від цього захворювання. Нове дослідження вчених визначило харчову звичку, яка може значно знизити ризик виникнення цього складного захворювання.

Існують неконтрольовані фактори, які можуть збільшити ризик розвитку діабету 2 типу, як-от вік і генетична схильність, але фактори способу життя, зокрема рух і дієта, відіграють значну роль. Нове дослідження, проведене Університетом Тулейна, виявило, що коли мова заходить про ваш стиль харчування, обмеження щоденного споживання вуглеводів може допомогти знизити ризик або контролювати наявний діабет.

Це не перші висновки щодо потенційних переваг низьковуглеводного режиму харчування для людей із діабетом або переддіабетом. Наприклад, дослідники зі Стенфордського медичного центру стверджують, що дієти з низьким вмістом вуглеводів, такі як кето або середземноморська дієта, можуть допомогти в лікуванні цього захворювання через їх здатність знижувати рівень цукру в крові.

Однак, ці нещодавні висновки дослідників з Тулейна є унікальними, оскільки вони виявили, що дієта з низьким вмістом вуглеводів може допомогти людям із діабетом або переддіабетом, які не приймають ліків, знизити рівень цукру в крові.

Дослідники розділили 150 учасників на дві групи: групу з дієтою з низьким вмістом вуглеводів і групу зі «звичайною» дієтою. Кожен учасник був у віці від 40 до 70 років і мав діабет або переддіабет. Крім того, вони не могли приймати будь-які ліки для зниження рівня цукру в крові.

Через шість місяців група, яка дотримувалася дієти з низьким вмістом вуглеводів, мала нижчий рівень гемоглобіну A1c, який є загальним маркером для вимірювання рівня цукру в крові. Це означає, що така харчова звичка потенційно може допомогти людям із діабетом і переддіабетом контролювати рівень глюкози в крові.

Було також виявлено, що група з низьким вмістом вуглеводів втратила більше загальної ваги, а також мала нижчий рівень цукру в крові натще, ніж група «звичайної дієти». Рівень цукру в крові натще є ще одним способом вимірюванням цукру в крові, але вимірюється після того, як людина голодує протягом ночі.

Що таке низьковуглеводна дієта

Учасники групи з низьким вмістом вуглеводів отримали вказівки щодо того, скільки вуглеводів споживати щодня, а також поради щодо поведінки протягом шестимісячного періоду. У перші три місяці учасники були проінструктовані обмежити споживання вуглеводів до менш ніж 40 грамів на день, зі збільшенням до 60 грамів в останні три місяці.

Згідно з дослідженням, група «звичайної дієти» отримала «стандартну дієтичну пораду», але більше нічого не було надано щодо дієтичних інструкцій для цієї групи. Наприкінці дослідження група з низьким вмістом вуглеводів споживала менше загальних калорій, ніж інша група, а також менше загальних вуглеводів, доданого цукру та підсолоджених напоїв.

Група, яка дотримувалася дієти з низьким вмістом вуглеводів, також споживала багато жирної їжі, причому близько 50% їхнього загального споживання становив жир. Однак, більшість споживаних жирів були мононенасиченими та поліненасиченими, тобто здоровими жирами, які містяться в оливковій олії, насінні, авокадо та горіхах.

Попри те, що висновки нового дослідження є багатообіцяючими для тих, хто страждає на цукровий діабет або переддіабет, є кілька можливих обмежень у цих висновків. По-перше, розмір вибірки у 150 учасників невеликий. По-друге, дослідження визначало загальну кількість обмеження вживання чистих вуглеводів, не беручи до уваги, звідки надходять ці вуглеводи. Хоча всі вуглеводи впливають на рівень цукру в крові, деякі з них набагато корисніші за інші.

Вживання апельсина, чашки ягід або порції чорносливу має набагато кращий вплив на організм, ніж випивання порції газованої води. Так, фрукт містить вуглеводи, але він також містить рослинні сполуки, які пропонують унікальні переваги для різних факторів здоров’я, включаючи діабет.

Висновки цього дослідження допомагають просуватися вперед, маючи більше знань про лікування діабету та дієту. Хоча тут недостатньо доказів, щоб остаточно стверджувати, що дієта з низьким вмістом вуглеводів запобігає діабету, дослідження все ж корисне для розуміння того, як ця харчова звичка може допомогти контролювати або знизити рівень цукру в крові у людей із переддіабетом або діабетом.

Back to top button