Цікаве

Що потрібно їсти на сніданок, щоб не було дефіциту вітамінів: наукове дослідження

Шукаєте ідеальний за вмістом корисних речовин продукт? Їжте курячі яйця на сніданок: вони дадуть нашому організму найнеобхідніші для нього поживні речовини. Вчені вкотре довели, що яйця – основа здорового раціону: результати дослідження розповідає 1News.

Чим же так гарні яйця? Тим, що цей продукт доступний кожному і в ньому містяться всі найнеобхідніші людському організму корисні речовини. А ще яйця можна їсти кожен день без шкоди для здоров’я. Звичайно, бувають випадки, коли організм не сприймає курячий білок або є алергія на жовток (особливо у маленьких дітей). Але для більшості людей яйця – продукт, який добре сприймається організмом і легко засвоюється.


Що буде, якщо додати в раціон яйця?

Вчені перевірили, наскільки яйця в раціон здатні поліпшити показники здоров’я у дорослих і дітей. Медики додали яйця в раціон тих добровольців, які раніше не їли цей продукт або їли, але дуже рідко. В результаті з’ясувалося – якщо з’їдати саме на сніданок одне або два яйця, то надходження деяких поживних речовин в організм збільшиться від 10 до 20%. А саме: яйця – чудове природне джерело вітамінів А, D і групи В.

Які важливі вітаміни і мікроелементи містяться в яйцях?

Наприклад, вітамін В4 – холін, якого особливо багато в жовтках, дуже важливий для нормальної роботи нервової системи і бере участь в утворенні елементів нервової тканини. Особливо корисний цей вітамін вагітним і маленьким дітям, оскільки допомагає дитячому мозку краще розвиватися. Пантотенова кислота, або В5, – водорозчинний вітамін, він необхідний для побудови і розвитку клітин як в центральній нервовій системі, так і в організмі в цілому. А його брак відбивається на роботі всіх органів і систем організму, особливо нервової, м’язової, на шлунково-кишковому тракті. Ще яйця багаті пігментами лютеїном і зеаксантином.

Лютеїн поліпшує пам’ять і здатність до навчання, а також допомагає шкірі бути більш пружною. А зеаксантин потрібен для підтримки здоров’я очей.

Низький вміст цих речовин в їжі веде до дегенерації жовтої плями очей, що в підсумку призводить до сильного вікового погіршення зору. І, звичайно ж, варто згадати докозагексаєнову кислоту – одну з поліненасичених омега-3 жирних кислот. Так-так, не тільки в морській рибі, в яйцях її теж задосить.

Омега-3 – найкращий засіб профілактики захворювань серця і судин, суглобів, очей, шкіри. Антиоксидантні властивості цієї кислоти знижують “поганий” холестерин і шкоду від окисного стресу, тому омега-3 показані для запобігання передчасному старінню.

Як бачите, яйця – просто справжнє джерело мінеральних речовин, вітамінів і амінокислот. А яєчний білок – чудовий будівельний матеріал для нашого тіла. Дітям рекомендується давати 1 яйце на сніданок, а дорослим – 2 яйця.

Джерело: Nutrients

Back to top button