Цікаве

Найкращі харчові звички для здоров’я серця і чистих судин: поради медиків

Щоб серце працювало як двигун до самих сивин, а судини залишалися чистими – харчуйтеся за середземноморською дієтою. Цей тип харчування досить популярний, і ось знову медики підтвердили, що кращого раціону для здоров’я серця і судин годі й шукати, повідомляє 1News.

 

Переваги такої дієти давно оцінили жителі країн Середземномор’я: тривалість життя у них вища, а смертність від хвороб серця і судин – менша, ніж у східноєвропейців, північних європейців і американців. Учасники дослідження – люди з атеросклерозом і іншими серцево-судинними патологіями – харчувалися за середземноморською дієтою 3 місяці. І вже за такий короткий період рівень холестерину, який призводить до закупорювання судин, у них став набагато нижчим.

Середземноморська дієта переважно складається з рослинних продуктів, при цьому не виключаються м’ясо, риба, море і молочні продукти. Дієта базується не на рекомендаціях з відстеження щоденної кількості жирів, білків і вуглеводів і не на калорійності раціону. А на частоті вживання певних груп продуктів за різні інтервали часу.

Основні принципи середземноморської дієти такі:

  1. Використовуйте оливкову олію як основний кухонний жир. Кожен основний прийом їжі, а не перекус, повинен збалансовано включати овочі, фрукти, зернові.
  2. Щотижня необхідні як мінімум дві порції риби і дві – білого м’яса. Намагайтеся вибирати молочні продукти з низьким вмістом жиру і уникайте солодких йогуртів і молочних напоїв.
  3. Яйця не заборонені, але їх рекомендується з’їдати не більше 4-х за тиждень.
  4. Алкогольні напої можна вживати в поєднанні з їжею, перевага віддається пвину. Але захоплюватися спиртним не варто.

Джерело: Nutrition

Back to top button