Цікаве

Чим небезпечні екстремальні дієти: відповідь дієтолога

До весни залишаються лічені дні, а інтернет рясніє порадами, як швидко схуднути в домашніх умовах. Лікар-дієтолог Олена Матвієць розповідає, чи можна за три дні схуднути на 5 кілограм і чим загрожують такі швидкі дієти для організму, передає 1News.

Найпопулярнішими способами швидкого схуднення в інтернеті називають сухе голодування – коли три дні не можна нічого ні їсти, ні пити і водне голодування, коли три дні потрібно нічого не їсти і тільки пити воду в будь-якій кількості. Але такі екстремальні і швидкі дієти дуже шкодять організму і мають короткочасний ефект, пояснює дієтолог.

Швидке схуднення – це короткострокове схуднення, а ось негативні наслідки таких дієт залишаться з вами надовго. Краще повільний, але стійкий результат без шкоди для здоров’я.

Чим небезпечні швидкі і екстремальні дієти для організму

Дієти, коли людина нічого не їсть днями і п’є тільки воду, може негативно позначитися на здоров’ї людини і не принесе бажаного результату.

“Спочатку вага буде йти, за рахунок виведення рідини з організму. Після закінчення дієти втрачені кілограми повернуться знову, з бонусом у вигляді парочки додаткових кілограмів”, – каже дієтолог.

Як правильно худнути

За словами експерта, організм, вирішивши що йому загрожує голодна смерть, буде стратегічно відкладати всю їжу, що надійшла в жировий запас. А щоб якомога менше витрачати енергію, він сповільнить обмін речовин. Як результат – вага буде рости навіть при споживанні невеликої кількості їжі.

Суворі дієти чреваті не тільки подальшим набором ваги, але і проблемами зі здоров’ям, запевняє Олена Матвієць.

Дефіцит білків, жирів і вуглеводів викликають серйозні збої в роботі організму. Порушений обмін речовин, гормональні збої, проблеми з травним трактом, авітамінози, анемії – вірні супутники строгих дієт.

Дієтолог пояснює, що мізерне харчування неминуче призведе до зриву, а почуття провини за з’їдений шматок торта може спровокувати розлади харчової поведінки – булімії, анорексії, компульсивного переїдання.

Як правильно худнути: 6 основних правил

1. Переглядаємо раціон

Прибираємо з раціону продукти з низькою харчовою цінністю – фаст-фуди, напівфабрикати, вироби, що містять транс-жири, обмежуємо солодощі. Будь-якому шкідливому продукту завжди можна знайти здоровий аналог.

2. Не впадаємо в крайнощі

Голодування не дорівнює схуднення. Харчування має бути збалансованим і ситним. Занадто жорсткі обмеження рано чи пізно закінчаться зривом.

3. Плануємо харчування заздалегідь

Завчасно складаємо меню і купуємо продукти точно за списком, не зберігаємо вдома шкідливої їжі – так буде менше спокуси з’їсти щось заборонене. А ось корисні перекуси завжди повинні бути під рукою.

Чому дієти підходять не всім

4. П’ємо достатньо рідини

Почуття спраги часто маскується під почуття голоду. Стакан води, випитий перед їжею, не тільки притупить апетит, але і допоможе трохи заповнити шлунок.

5. Не забуваємо про фізичну активність

М’язи споживають більше енергії, ніж жирові клітини, відповідно, спалюють більше калорій. Але якщо ви не готові проводити години в спортзалі, навіть 20-хвилинна щоденна прогулянка сприятливо позначиться на схудненні і здоров’ї в цілому.

6. Приділяємо час відпочинку

Спіть не менше 7-8 годин на добу. Інакше організм буде намагатися отримати відсутню енергію з їжі, відповідно, вимагати більшої кількості їжі.

Джерело: Сьогодні

Back to top button