Цікаве

Чотири способи запобігання деменції — вчені

Чотири способи запобігання деменції — вчені

Зміст статті

Хвороба Альцгеймера може стрімко прогресувати, якщо не дотримуватись певних порад лікарів. Вчені розповіли про фактори впливають розвиток деменції та як можна йому  запобігти.  

Що таке хвороба Альцгеймера?

Вона  викликає зміни мислення, пам’яті та особистості.  У результаті позбавляє людину здатності жити і діяти незалежно.  На ранніх етапах можна помітити помірне ослаблення функцій пам’яті, однак на пізніх стадіях люди, які страждають на цю хворобу, втрачають здатність підтримувати бесіду і реагувати на зміни в оточенні.

Ліків для повного одужання не існує, втім препарат під назвою Адуканумаб, ймовірно, може трохи сповільнити процес зниження когнітивних функцій.  Деменція займає в США шосте місце серед найпоширеніших причин смертності. Там наразі хворіє 6 млн громадян. 

Найпоширеніші причини хвороби Альцгеймера

  1. Гени. Якщо хтось із ваших родичів страждає хворобою Альцгеймера, то, будьте обережні, адже у вас може бути підвищений ризик її розвитку.
  2. Спосіб життя. Ожиріння, куріння, гіпертонія, діабет і високий рівень холестерину  підвищують ризик розвитку і серцево-судинних захворювань,  і хвороби Альцгеймера. Майже 80% людей, які хворі на Альцгеймер, також мають  захворювання серцево-судинної системи. Якщо будете вживати надмірно алкоголь, то це підвищить ймовірність розвитку деменції.
  3. Соціальна ізоляція. Соціальна ізоляція і низька розумова активність теж підвищують ризик розвитку цього захворювання. Люди, котрі  не тренують когнітивні функції мозку, мають  підвищений ризик розвитку деменції.

Як знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера

  • Регулярні заняття спортом. Головний медичний кореспондент CNN Санджай Гупта переконує, що це найкращий спосіб знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Фізичні вправи варто робити і аеробні,  і анаеробні (силові тренування). Вони  принесуть користь не тільки вашому тілу, але і вашому мозку.
  • Якісний сон. Необхідно спати не менше сім-дев’ять годин. Під час сну мозок звільняється від продуктів клітинного розпаду і токсинів.
  • Турбота про здоров’я серця. Їжте продукти, які корисні для вашого серця, вживати більше овочів і фруктів, менше червоного м’яса, доданого цукру і продуктів, що зазнали технологічної обробки.
  • Соціальна і розумова активність. Необхідно підтримувати соціальну і розумову активність.
Back to top button