5 плюсів для здоров’я від вживання звичайного буряка
Звичайний дешевий буряк є суперовочем: він наповнений вітамінами, залізом і антиоксидантами, дарує відчуття енергії і зміцнює імунітет. Серед інших важливих плюсів від його вживання – оздоровлення печінки, нормалізація тиску.
Захищає клітини від пошкоджень. Бетанін, червоний рослинний пігмент буряка, має сильну антиоксидантну і антиканцерогенну дію – він захищає клітини організму від пошкодження і тим самим запобігає запальним процесам в організмі.
Бетанін також стимулює роботу печінки, допомагаючи їй виводити токсини.
Зміцнює імунну систему. Вживання буряка, завдяки його антиоксиданту бетаніну, посилює захист організму від інфекцій. Цей ефект додатково підтримується іншими цінними речовинами в буряках, такими як вітамін С, цинк і селен. Схильним до застуди людям корисно їсти буряк.
Нормалізує кров’яний тиск. Корисні інгредієнти буряків запобігають відкладення в кровоносних судинах, знижують рівень артеріального тиску і амінокислоти гомоцистеїну (високий рівень гомоцистеїну в крові пов’язаний зі звуженням або блокуванням артерій, розвитком атеросклерозу). Також чинить позитивний вплив на кровообіг: такий вплив забезпечується комплексом заліза, вітамінів групи В і фолієвої кислоти. Тим, хто страждає від анемії, слід регулярно їсти буряк.
Покращує роботу мозку і працездатність. Вживання буряка допомагає збільшувати продуктивність як розумової, так і фізичної праці. Нітрати, що містяться в буряку, перетворюються в оксид азоту в організмі, при цьому розширюються кровоносні судини, транспортується більше кисню і, таким чином, поліпшується здатність концентруватися. У свою чергу мінерали буряка, калій і магній, дуже корисні для зміцнення м’язів.
Допомагає худнути. Регулярне вживання буряка може сприяти втраті ваги. Це відбувається головним чином через високий вміст води, рослинного білка і клітковини в овочі: вони підтримує постійний рівень цукру в крові і продовжують ситість.
Крім того, спалювання жиру посилюється за рахунок дії бурякових нітратів, які збільшують споживання енергії в м’язових клітинах.
Джерело: МедікФорум