Цікаве

Щоб боком не вилізло: скільки за день можна з’їсти кавуна

У серпні починається сезон кавунів. У середині місяця їх можна вже спокійно купувати і насолоджуватися ягодою. Але кілограмами їсти все-таки не варто, попереджають лікарі. Яка порція вважається безпечною, чи можна їсти кавун щодня, а кому від кавуна краще відмовитися зовсім — розповідаємо в матеріалі.

Кавун — користь і шкода

Кавун — солодка ягода. У ньому міститься близько 13% сахарози, фруктози і глюкози (це цукри). Крім них, у м’якоті — цілий набір корисних речовин: пектини, магній, кальцій, натрій, калій, фосфор, залізо, тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієва кислота, каротин, аскорбінова кислота тощо.

Але на цьому переваги ягоди не закінчуються:

  • кавун містить лікопін — антиоксидант, завдяки якому ягода червона, а також який знижує ризик розвитку атеросклерозу, захворювань серця;
  • ягода має сильну жовчогінну та сечогінну дію, тому здатна очищати печінку та нирки від токсинів;
  • кавун дуже низькокалорійний — у 100 г продукту всього 38 ккал, тому його часто використовують під час схуднення і для розвантажувальних днів.

Загалом кавун корисний для імунітету і доведено, що підвищує настрій.

Але є у кавуна і менш барвистий бік.         

Якщо кавуна переїсти, то можна заробити розлад кишківника, болі в животі, метеоризм, а якщо ягоду неправильно зберігати (без холодильника), то можна ще й отримати отруєння.

Є у ягоди і більш серйозні протипоказання. Кавун не можна їсти за:

  • хвороб сечостатевої системи;
  • каменях у нирках;
  • діареї;
  • циститу;
  • простатиті;
  • метеоризмі;
  • скільки;
  • проблемах зі шлунково-кишковим трактом;
  • важких патологіях підшлункової та передміхурової залози;
  • патологіях серцево-судинної системи.

Кавун у разі діабету (цукрового) в раціон слід включати з обережністю і краще в кожному випадку консультуватися з лікарем. Також якщо людина вже приймає якісь сечогінні препарати, потрібно остерігатися.

Чи можна їсти кавун щодня

На запитання: «Чи можна їсти багато кавуна?» у лікарів лише одна відповідь: «Не можна». І тут неважливо, повністю здоровий ти чи ні.  Як уже було сказано, навіть звичайне переїдання ягодою може вилізти боком.

Для здорової людини безпечна порція кавуна на день — це 500 г, для дітей — від 80 до 150 г. При чому цю порцію не можна з’їдати за один присід — за один раз можна не більше 200 г ягоди дорослому і 40-80 г дитині. Тобто, щодня кавун їсти можна — але тільки в міру.

Не слід їсти кавун разом з іншими вуглеводами, а також не варто сідати на кавунову дієту, радять лікарі — це може бути небезпечно для здоров’я. Якщо хочете, влаштуйте собі кавуновий розвантажувальний день, але навіть у цьому випадку спочатку сходіть до сімейного лікаря.

Як різати кавун правильно

Є безліч способів нарізки кавуна, але найчастіше ягоду нарізають уздовж або поперек. У принципі, немає різниці, як порізати кавун, якщо ви збираєтеся його відразу з’їсти. Але якщо ягода зберігатиметься деякий час, тоді краще все-таки нарізати поперек. Так ви зможете перевернути ягоду на тарілку зрізом донизу, обернути плівкою разом із посудом і мінімізувати надходження кисню.

Не забувайте, що зберігати розрізаний кавун потрібно в холодильнику.  

Раніше ми розповідали, чи можна їсти кавуни в липні та як вибрати ягоду без нітратів. 

Back to top button