Україна
Гаряча новина

Україна офіційно припиняє авіасполучення с Білоруссю

З 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. На позачерговому засіданні 25 травня Уряд доручив Мінінфраструктури, Державіаслужбі та ДП «Украерорух» вжити для цього необхідних заходів. Про це в своєму Телеграм-каналі написав прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє 1News.

За його словами, відповідне рішення почне діяти з 00:00 26 травня.

Крім того, зазначив Шмигаль, українським авіакомпаніям та літакам заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь.

Держприкордонслужба також отримала доручення припинити оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

«Ситуація з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську є порушенням Конвенції про міжнародну цивільну авіацію. Рішення нашого Уряду спрямоване на забезпечення безпеки польотів і пасажирів», – додав прем’єр-міністр України.

Нагадаємо, 23 травня опозиційного білоруського журналіста, засновника Телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича затримали в Мінську. Для цього в Мінську примусово посадили літак авіакомпанії Ryanair, який летів з Афін до Вільнюсу. Білоруські диспетчери повідомили екіпажу, що в літаку може бути бомба, однак її так і не знайшли.

Керівник авіакомпанії Ryanair Майкл О’Лірі заявив, що примусова посадка рейсу Афіни – Вільнюс у Білорусі була «викраденням, що спонсорується державою».

Президент України Володимир Зеленський доручив уряду опрацювати рішення щодо припинення прямого авіасполучення між Україною та Білоруссю і закриття повітряного простору Білорусі для авіаперельотів з України та до нашої держави.

Саміт Європейського Союзу підтримав рішення заборонити польоти білоруських авіакомпаній на територію ЄС та закликав всіх авіаперевізників уникати прольоту над територією Білорусі. Відповідне рішення ще має ухвалити Рада Європейського Союзу.

Back to top button