Цікаве

Здоровий сон покращую пам‘ять: наукове дослідження

Вченим давно відомо, що мозок потребує сну, щоб проаналізувати події дня і перенести їх в довготривалі спогади. Але як саме мозок зберігає наші спогади, розповідає 1News.

Вперше завдяки крихітним мікроелектродам, закладеним в мозку двох людей, вчені побачили, як нейрони мозку спрацьовують під час сну, щоб відтворити короткочасні спогади і перемістити їх в постійне сховище. Дослідження було опубліковано в журналі

Сон покращує пам'ять

“Дослідження проводилося в BrainGate, академічному дослідному консорціумі, що займається розробкою інтерфейсів мозок-комп’ютер, які дозволяють людям з неврологічними захворюваннями, ушкодженнями головного мозку або втратою кінцівок використовувати сигнали свого мозку для переміщення комп’ютерних курсорів, роботизованих рук і інших допоміжних пристроїв для спілкування”, — повідомляють журналісти.

У дослідженні двох осіб з імплантованими пристроями попросили подрімати, при цьому активність їх нейронів була записана в якості базової лінії. Потім кожен грав в гру, змодельовану за мотивами популярної електронної гри 80-х років “Саймон”, в якій гравців просять повторити певний порядок

Замість того щоб рухати руками, під час гри ці дві людини використовували сигнали свого мозку, їх нейронна активність була записана. Нарешті, їх попросили відпочити і подрімати. Результати показали, що під час сну активність нейронів була дуже схожа на активність, записану раніше, коли пацієнти грали в гру. Це означає, що їх мозок продовжував грати навіть тоді, коли вони спали, відтворюючи ті ж патерни в мозку на рівні нейронів.

На думку доктора Річарда Айзексон, який керує клінікою по профілактиці хвороби Альцгеймера в Нью-Йорку, дослідження підтверджує ідею про те, що для оптимізації функцій пам’яті та навчання найбільш важливо достатня кількість сну.

 

Джерело: Cell Reports

Back to top button