Які сухі сніданки корисніші: рейтинг кардіологів
Тарілка пластівців з молоком багатьом замінює сніданок. Однак не завжди подібний ранковий прийом їжі корисний. Багато що залежить від того, які пластівці використовуються і що до них додано.
Кардіологи з British Heart Foundation поділилися порадами з тими, хто стежить за здоров’ям. Вони склали рейтинг сухих сніданків від кращих до гірших залежно від їх харчової цінності-зокрема, доданого цукру, вмісту клітковини і солі.
1. Вівсяна каша з цільнозернових пластівців
Така каша – кращий вибір для сніданку, якщо вона приготовлена на нежирному молоці і без цукру. Вівсяні пластівці містять розчинну клітковину, звану бета-глюканом. А клітковина, як відзначають експерти BHF, здатна допомогти знизити рівень холестерину, що корисно для здоров’я серця.
2. Мюслі без цукру і солі
У них також багато клітковини, а горіхи і насіння додають користі продукту. Але багато мюслі (особливо з тропічними фруктами) містять підсолоджені сухофрукти. Це означає, що в них доданий цукор, навіть якщо він не вказаний окремо в складі інгредієнтів.
3. Подрібнені цільнозернові пластівці
Подрібнені пластівці з цільного зерна пшениці з нежирним молоком – теж хороший варіант. Вони не містять доданого цукру або солі і багаті клітковиною. Але потрібно уважно читати список інгредієнтів: в сумішах з фруктовими добавками може бути цукор.
4. Зернові пластівці з висівками
Наприклад, пшеничні. Висівки додатково збагачують їх клітковиною. Однак готові пластівці найчастіше містять доданий цукор або сіль, так що дуже здоровим такий сніданок не назвеш.
5. Кукурудзяні пластівці
А також аналогічні готові пластівці – наприклад повітряний рис, солодові та ін. Вони можуть бути частиною здорового сніданку, але в них менше клітковини. Також в подібні пластівці часто додають цукор і сіль. Проте вони містять вітаміни і мінерали, які корисні для здоров’я в цілому, відзначають експерти.
До найменш корисних варіантів Британські кардіологи відносять мюслі з додаванням цукру і в глазурі, а також гранолу, в якій багато жиру і цукру.