Цікаве

Як виспатись за мінімум часу та чим загрожує недосип

Висипайтеся! Медики попереджають – брак сну загрожує неврозами, зайвою вагою і навіть діабетом. Як правильно спати, щоб висипатися за мінімум часу, – розповість лікар-сомнолог, передає 1News.

Добре виспатися – мрія киянки Ольги. У неї щільний графік на роботі – зранку до пізнього вечора. А недосипання стало хронічним. Ольга лягає спати приблизно о другій годині ночі, а встає не пізніше ніж о шостій-сьомій ранку. Вона намагалася засипати раніше, але на роботі завала, тому засиджується допізна.

“Вчора о пів на дванадцяту ночі мені приходить повідомлення від колеги: “Олю, багато знаків оклику, ти мені терміново потрібна!” І з цим у мене просто не виходить лягати рано. І так само не виходить прокидатися пізніше, для того щоб спати вісім годин”, – розповідає дівчина.

Від недосипання виснажується мозок, страждають імунітет, пам’ять і зосередженість. Знижується фізична і розумова активність. Є й інші проблеми, застерігають медики.

“Інсульт, інфаркт. Набір ваги або психоневрологія, депресія, млявість, дратівливість, зниження працездатності, зниження витривалості. Зниження імунітету. Дуже часті простудні захворювання”, – називає лякаючі наслідки недосипання сомнолог Юрій Погорецький.

Лікарі переконують: кілька років життя в такому режимі – і можна чекати проблем зі щитовидною залозою.

“Короткочасні недосипи призводять до активації щитовидної залози, але вона для цього повинна мати ресурс – забезпеченість йодом і селеном. Якщо ми перебуваємо в дефіциті цих елементів, то функція щитовидної залози страждає”, – попереджає ендокринолог Наталія Грищенко.

Секрет якісного сну в тому, що з 22:00 і до півночі виробляється 70% гормону щастя, який захищає від стресів і передчасного старіння. “Тому, якщо хочете бути щасливими, сексуальними, красивими, успішними та талановитими – починайте виконувати це правило: з десятої години ми спимо“, – говорить сомнолог.

А мрія Ольги – виспатися – майже здійснилася. На роботі облаштували капсули для сну, і тепер вона відпочиває в обід. “Ти можеш туди залізти і десь годинку спокійно поспати. Після цього дійсно легше працюється. Іноді, коли немає сил, я туди залізаю поспати, і потім стаю продуктивнішою”, – ділиться Ольга.

Крім якісного сну поліпшити здоров’я й підняти імунітет допоможуть також і вітаміни.

Джерело: Сьогодні

Back to top button