Цікаве

Як впоратися із сильним стресом через масові трагедії

Як впоратися із сильним стресом через масові трагедії

Зміст статті

Психіка людини гостро реагує на будь-які трагедії. Може спостерігатися шок, заціпеніння, страх та інші емоції. Психологи розповіли, як ми реагуємо на трагічні звістки та як з цим правильно впоратися. 

Деякі люди можуть постійно плакати та відчувати біль, а інші — нічого не відчувати. Будь-яка реакція організму на трагічні події є нормою.

Емоційне оніміння

Воно виникає через сильний та різкий стрес. Під час емоційного оніміння люди нічого не відчувають. У них немає позитивних чи негативних емоцій. 

Фахівці розповіли, як впоратися з онімінням. Людям потрібно намагатися поплакати. Причиною може бути будь-що. Спробуйте послухати сумну пісню або подивитися фільм. Коли людина плаче, то в неї зменшується рівень кортизолу і стрес обнуляється.

Неконтрольований гнів

Агресія та ненависть спостерігається у людей після жахливих подій. Українці могли відчувати їх після трагедії у Дніпрі. У таких випадках — це абсолютно нормальна реакція, однак потрібно з нею впоратися, щоб не нашкодити психіці.

Вам потрібно знайти безпечний спосіб дати вихід гніву. Спробуйте порвати папір або зайнятися прибиранням. Налаштуйтеся та намагайтеся контролювати свої емоції. Пам’ятайте, що здоров’я — це найголовніше.

Емоційна гойдалка та потік сліз

Такі стани під час війни стали звичайними для багатьох українців. Люди постійно перебувають в інформаційному полі, де говорять про смерті та жахливі події.

Для того, щоб налаштувати свій емоційний стан, потрібно навчитися перемикати увагу і витягати себе із стану постійного скролингу. Психолог радить проводити більше часу на вулиці та дотримуватися розпорядку дня. Слід спробувати реагувати лише на важливі новини. 

Back to top button