Не всі банки з консервацією потрібно перевертати: ось, чому
Всі господині знають простий алгоритм — законсервували овочі або фрукти, перевернули банку догори дном на теплу ковдру, зверху укутали, залишили до охолодження, а потім прибрали в льох. Виявилося, що це помилка — ви не знаєте, чи можна перевертати банки насправді.
Чи потрібно перевертати банки після консервації — проста відповідь
Заковика в тому, що прийняти рішення, чи потрібно перевертати банки з томатом, огірком, вишнею або агрусом, вам допоможе тип кришки, яку ви використовуєте. Якщо це звичайна бляшана «під ключ», то перевертати потрібно обов’язково.
Закручуються кришки «твіст-офф» — це спосіб консервації на західний манер. У чому його суть:
- кришка всередині має полімерне покриття;
- це покриття грає роль прокладки;
- коли ви закручуєте кришку на банку з гарячою рідиною, полімер розширюється;
- створюється ефект щільної герметизації;
- у міру охолодження банки гаряче повітря втягується всередину;
- створюється вакуум, що супроводжується характерним клацанням в кришці.
Якщо ви таку банку перевернете, то кришка виявиться в найхолоднішій зоні — тоді вище шанс, що консервація «вибухне».
Скільки за часом повинні стояти перевернуті банки — точний час
Досвідчені господині кажуть, що не можна розмотувати ковдру і ставити банки на дно кришкою вгору до повного охолодження оних. Причому, це саме охолодження має відбуватися плавно, інакше вміст почне бродити або пліснявіти. Як правило, вистачає 3-4 дня — після закінчення цього терміну консервацію можна прибирати в комору або льох.