Цікаве

Як схуднути до Нового року без шкоди для здоров’я: корисні поради

До Нового року менше місяця, а куплена до свята сукня “сидить” не ідеально, тому потрібно терміново скинути кілька кілограмів. Однак таке екстремальне схуднення, та ще й узимку, може завдати організму серйозної шкоди. Як схуднути до Нового року, чи варто взагалі це робити і як правильно скинути зайву вагу, 1News розбирається з експертами.

Чи варто взагалі худнути взимку?

Холодна пора року взагалі не найкращий час для строгих обмежень у харчуванні, дієт і тим більше – голодування. Взимку ми, навпаки, їмо більше, насамперед калорійної їжі. Це виправдано, оскільки в цей сезон на наш апетит впливає кілька факторів – уповільнення метаболізму, коротший світловий день тощо

Але різко худнути і сідати на жорсткі дієти шкідливо будь-якої пори року, це призведе не тільки до повернення ваги, пояснює дієтолог, психолог, консультант зі здорового харчування Ксенія Рен. Оскільки різке скорочення вуглеводів у раціоні викликає надалі неконтрольований апетит.

Різко худнути і сідати на жорсткі дієти шкідливо будь-якої пори року

 

Різке обмеження жирів загрожує порушеннями в гормональній системі та обмінних процесах. Обмеження ж білків призведе до втрати не жиру, а м’язової маси, адже білки – їхній основний “будівельний матеріал”.

Щоб не тільки худнути без шкоди здоров’ю, але й з результатом, важливо не голодувати, а правильно скласти раціон. І, звичайно, тільки з комплексом фізичної активності вдасться і привести тіло в порядок, і втримати нормальну вагу.

Чи можна схуднути за місяць так, щоб не зашкодити?

За місяць можна втратити певний обсяг жирової тканини: особливо якщо людина, яка до цього харчувалася неправильно і незбалансовано, взагалі не дружила з фізкультурою, почне елементарно більше ходити пішки і їсти здоровішу їжу.

Спортивний фармаколог, методист-викладач ТЦ Академії фітнесу України Ігор Бабенко зазначає, що місяць – це час, який піде тільки на адаптацію організму, перебудову та навчання людини, яка починає тренуватися для схуднення. Робити це потрібно поступово та грамотно, інакше ви ризикуєте отримати різні травми.

Головне, не починати різко "качатися" самостійно, та ще й при цьому сісти на жорстку дієту.

 

Худнути різко – дуже шкідливо для організму, не варто намагатися голодувати, жорстко обмежувати себе в їжі, починати тренувальний марафон, який обіцяє мінус 10 кг на місяць, а то й за тиждень. Це завдасть непоправної шкоди здоров’ю.

Але якщо ви вже зараз почнете харчуватися раціональніше і збільшите фізичну активність, то вже до Нового року помітите, що стали виглядати краще. Головне, уникати помилок, які можуть зашкодити.

Як не помилитись у виборі фізичної активності?

Не починайте активно тренуватися, якщо ви не підготовлені, не розумієте, є чи немає протипоказань до того ж “качу” у спортзалі. Непідготовлена людина, яка вийшла на пробіжку, насамперед “завдасть удару” по власних суглобах.

Навіть якщо ви тренуєтеся періодично, то все одно ваші м’язи при збільшенні активності зазнають колосального навантаження. А без фізичної підготовки взагалі ви ризикуєте заробити протрузії хребта і навіть грижі. Ходьба, а не біг, у цьому випадку буде набагато краще.

Підібрати підходящу для схуднення програму допоможе тренер

Людина може не знати, що вона вже має протрузії, наприклад, або не оцінювати, наскільки серйозно порушена постава, чи є наслідки перенесеної травми і так далі. Підібрати потрібну активність допоможе фітнес-тренер. Для схуднення також можна самостійно використовувати петлі та гантелі TRX – це багатофункціональні тренажери, які легко кріпляться на вуличних спортивних майданчиках.

Але знову ж таки, тактику тренувань і стратегію схуднення вам повинен підібрати фахівець. А скласти раціон – дієтолог, оскільки якщо ви почнете голодувати, то відразу різко погіршиться стан шкіри та волосся, а у жінок до того ж почнуться проблеми із менструальним циклом. Харчування, навіть дієтичне, обов’язково має бути збалансованим.

Як харчуватися, щоб схуднути?

Для схуднення та поліпшення стану здоров’я у будь-якому випадку важливо виключити взагалі або для початку поступово знижувати в раціоні цукор, напівфабрикати, фастфуд та інші продукти, у яких багато швидких вуглеводів. Для початку просто відмовтеся від них, а їжу приймайте 3-4 рази на день плюс додайте піші прогулянки щодня не менше 40 хвилин.

Важливо! Якщо ви швидко набираєте вагу, значить, їсте зайве, перебираєте щодо калорійності і не добираєте в активності – тобто недостатньо фізичних навантажень. Підрахунок калорій теж швидко втомлює, тому краще просто зменшити ваші порції вдвічі. А меню складатиметься з продуктів, у яких багато складних вуглеводів, білків та клітковини.

 

Меню складайте з продуктів, у яких багато складних вуглеводів, білків, клітковини, а не просто "сидіть" на салатах

 

Каші, тверді сорти макарони, нежирне м’ясо (телятина, курка, індичка), риба, зелень, фрукти, обов’язково овочі. Ще на прилавках достатньо сезонних гарбузів, буряків, моркви, їх можна їсти у запеченому вигляді. Салати зі свіжих овочів краще заправляти оливковою олією: хоча на носі сезон новорічних майонезних салатів, вони схудненню не сприяють.

Як гуляти і скільки ходити, щоб схуднути?

Отже, формула схуднення – це раціональне харчування корисною їжею 3-4 десь на день, зменшення порцій плюс ходьба. Існує так званий американський стандарт ходьби – 7 тисяч кроків на день, який рекомендується навіть людям із діабетом та іншими хронічними проблемами.

 

Гуляти для схуднення та гарного сну краще вечорами, не менше 40 хвилин

Не рахувати кроки допоможе спеціальний мобільний додаток або трекер. Краще гуляти вечорами – так ви наситите організм киснем, заспокоїте нервову систему і зможете краще заснути. Адже повноцінний сон теж один з важливих факторів для схуднення.

Скільки треба спати, щоб схуднути?

Чим гірша якість вашого сну, тим складніше буде схуднути. Це пов’язано з тим, що саме під час нічного сну вироблятиметься маса важливих для нас гормонів. Якщо сон неповноцінний, то починаються проблеми з виробленням соматропіну (це гормон росту, який допомагає спалювати жир, коли їжа в організм не надходить) та інших гормонів, у результаті уповільнюються обмінні процеси.

Для повноцінного відпочинку та перезавантаження людині потрібно спати не менше 7-8 годин, і засипати без допінгу. Тобто якщо ви вирішили схуднути, то алкоголь зводите до мінімуму. І тим більше не використовуєте його як снодійне.

У процесі розпивання алкоголю ми починаємо його закушувати, захоплюємося, переїдаємо. А вранці через затримку рідини та набряклості, викликаної алкогольною інтоксикацією, ми виглядаємо гірше і повніше. Краще пити чисту воду, свіжі соки, також важливо приймати вітамінні комплекси.

Які добавки та вітаміни потрібні при схудненні

Найкращі “друзі”, які допоможуть підтримати обмінні процеси, нормалізувати вагу – це Омега-3, вітамінні комплекси та колаген. Колаген взагалі варто приймати жінкам старше 35, оскільки цей білок входить в основу сполучних тканин, забезпечуючи їм міцність та еластичність.

 

Омега-3 та вітамінні комплекси допоможуть нормалізувати вагу та почуватися здоровіше

Колаген – це краса та здоров’я вашої шкіри, волосся, нігтів. Купувати харчові добавки краще в аптеках або на офіційних сайтах зі спортивного харчування. Читайте уважно інструкцію, як приймати вітаміни та Омега-3, а колаген слід приймати по 5 грамів на день між прийомами їжі.

 

Джерело: Сьогодні

Back to top button