Цікаве

Взаємозв’язок дієти та депресії: наукове дослідження

Сіли на низькобілкову дієту або вирішили поголодувати і відчули себе нещасним? Це не дивно, адже між станом щастя, розвитком апатії і дієтами, особливо екстремальними, є прямий взаємозв’язок. Це довели американські медики, передає 1News.

Звичайно, голодування не зробить людину особливо задоволеною: важко радіти, коли постійно хочеться їсти. Але викликати апатію і депресивний стан здатне не тільки голодування, а й деякі дієти, особливо низькобілкові. Вони, як з’ясували медики, сприяють уповільненню вироблення дофаміну – це нейромедіатор, який виробляється нашим головним мозком. Дофамін служить елементом “винагороди” для мозку, тому його називають гормоном радості, щастя і задоволення.

 

Низькобілкові дієти гальмують вироблення гормону щастя – дофаміну

 

Що ж зробили дослідники? Вони “посадили” на різні дієти і “змусили” голодувати абсолютно здорових добровольців. А потім провели їм лабораторну діагностику і вивчили аналізи. Виявилося, що у тих, хто голодував або дотримувався низькобілкової дієти, рівень дофаміну в організмі різко знизився.

Чим же небезпечна низькобілкова дієта, як її скорегувати й залишатися радісним?

Низькобілкова дієта – це принцип харчування, в якому скорочується споживання м’яса, а акцент робиться на продуктах рослинного походження. Також в невеликій кількості залишають молоко і яйця. Основними продуктами при низькобілковій дієті вважаються фрукти (крім цитрусових), овочі, некислі соки, можна нежирні м’ясні бульйони.Така дієта хоч і допомагає схуднути, але може нашкодити здоров’ю, якщо призначати її собі довго і безконтрольно. Часто її призначають людям, у яких проблеми з нирками, печінкою та супутніми органами травлення, щоб “розвантажити” їх на час лікування.

Зараз багато людей постять і відмовляються від м’яса – основного джерела білків, тому важливо стежити, щоб у раціоні було достатньо білків рослинного походження. Тоді ви будете почувати себе не тільки ситими, а також радісними і бадьорими. Білкові лідери серед рослинних продуктів – це бобові (нут, сочевиця, горох), злакові (кукурудза, пшениця, овес) і горіхи.

І, звичайно, перш ніж “сісти” на будь-яку дієту, обов’язково консультуйтеся з лікарем!

Джерело: Nutrients

Back to top button