Цікаве

В чому користь заняття спортом: наукове дослідження

Осінь — це гарна нагода згадати про користь фізичних навантажень для здоров’я людини і активно провести вихідні у колі друзів чи родини, рекомендує 1News.

У 2020 році ВООЗ оновила рекомендації щодо норм фізичної активності людини. На відміну від попередніх років тепер радять не конкретну тривалість спортивних навантажень, а діапазон від мінімального до максимального числа хвилин на тиждень. Дорослим слід орієнтуватися щонайменше на 150 – 300 хвилин вправ середньої інтенсивності, або 75 – 150 хвилин інтенсивних фізичних навантажень щотижня. Дітям варто близько 60 хв/день приділяти аеробним вправам. Йдеться про швидку ходьбу, біг, їзду на велосипеді та ін.. Навантаження можуть бути як помірними, так і інтенсивними. Експерти ВООЗ також радять по можливості зменшити періоди малорухомої поведінки. Тобто якщо ви працюєте в офісі, то слід періодично вставати з місця і розминатися. Це допоможе попередити низку захворювань, спричинених гіподинамією. Однак, спорт позитивно впливає не лише на ваше фізичне здоров’я.

Суспільне наводить добірку цікавих досліджень про те, як фізична активність впливає на інші сфери життя людини.

1. Фізичні навантаження сприяють навчанню новому протягом життя

У 2018 році Консультаційний комітет з настанов щодо фізичної активності, до якого входять науковці із провідних університетів США, зробив масштабний огляд багатьох експериментальних досліджень впливу спорту на когнітивні функції мозку людини. Експерти дійшли висновку, що регулярні помірні та інтенсивні фізичні вправи сприяють покращенню пам’яті людини та її здатності навчатися у будь-якому віці. Також спорт допомагає знизити ризик розвитку нейродегенеративних захворювань у старості, включаючи хворобу Альцгеймера.

2. Заняття спортом поліпшують сон у людей старшого та середнього віку

Спорт допоможе краще висипатися вночі і зранку почуватися повними енергії. Група науковців з університету Каліфорнії проаналізували близько 70 експериментальних робіт та метааналізів щодо зв’язку фізичних навантажень людини із якістю її сну. Вони дійшли висновку, що фізичні вправи покращують якість і тривалість сну у людей середнього та старшого віку, які до занять спортом мали з цим проблеми. У дітей та підлітків такої залежності не спостерігали. Але це не привід не привчати дитину до занять спортом.

3. Спорт допомагає досягати цілей у інших сферах життя людини

Спорт допомагає виховувати силу волі та самоконтроль людини. Такого висновку дійшли науковці університету Ноттінгем Трент (Велика Британія). У своєму дослідженню їм вдалося показати, що добре фізично підготовлені люди не мають проблем із самодисципліною, що допомагає їм без проблем досягати особистих та професійних цілей.

4. Заняття спортом допомагають знизити прояви депресії та рівень стресу

Низка досліджень послідовно доводить, що у людей, які регулярно займаються спортом, рідше діагностують депресивні розлади. Автори статті у журналі Neuropsychobiology від 2013 року припускають, що під час фізичних навантажень у мозку людини виробляються специфічні речовини – нейротрофічні фактори, які покращують роботу мозку і, можливо, зменшують прояви симптомів депресії.

5. Фізична активність надає більше енергії ніж кава

За даними журналу Gerontology, приблизно 20%-25% дорослих у світі скаржаться через відчуття постійної втоми. Регулярна фізична активність допоможе побороти це відчуття. Спочатку треба побороти втому, щоб піти до залу, де ви ще більше втомитеся, але пізніше це додасть енергії. Епідеміологічні дані спостережень за людьми з різним рівнем фізичної активності, зібрані протягом 1995 – 2005 років для статті у журналі Sports Health свідчать, що регулярні заняття спортом дійсно допомагають побороти хронічну втому та допомагають почуватися сповненим енергії. Хоча досі нема точного наукового пояснення цього феномену.

Джерело: суспільне новини

Back to top button