Цікаве

Сон: як правильно налаштувати свій режим

Як не крути, а без здорового сну людина менш продуктивна, наголошує 1News.

Якщо у вас був період безсоння, чи ви засиджувались допізна через роботу чи навчання, то ось кілька порад, які допоможуть нормалізувати режим сну:

1. Не переїдати на ніч. Якщо ви поїсте важкої чи жирної їжі прямо перед сном, то ваш організм активізується задля переварювання страви і буде зовсім не налаштованим до сну. Старайтесь їсти легку їжу за 3 години перед відбоєм — це збереже і режим сну і фігуру.

2. Фізична активність. Будь-яка: поприбирати вдома, вийти на пробіжку чи просто на прогулянку, зробити зарядку — це витратить трохи вашої енергії і дасть змогу швидше заснути.

3. Утриматись від емоційного навантаження. Якщо ви полюбляєте дивитись фільми чи серіали перед сном, то оберіть якусь комедію. Фільми жахів, трилери,детективи — вас так захоплять, що буде зовсім не до сну.

4. Планувати наступний день краще за декілька годин до сну. Розписати все і вирішити невирішені питання. Інакше так і пролежите до світанку з роздумами про завдання, плани тощо.

5. Утриматись від алкоголю. Краще випити трав’яний чай з медом. Алкоголь же змусить проспати довше і як наслідок — на наступний день режим буде знову збитим.

6. Вибрати конкретний час для сну. Наприклад, з 23:00 по 07:00. І старатись кожного дня дотримуватись цього графіку. Через певний час — це вже просто увійде у звичку і ви будете прокидатись без будильника, а засинати вчасно.

7. Дехто радить класти гілочки сушеної лаванди під подушку. Її аромат сприяє кращому засинанню та міцному сну.

8. Під час сну бажано вилучити всі джерела світла: не вмикати настільну лампу, закривати штори, якщо з вікна світять вуличні ліхтарі тощо.

9. Не відкладати будильник. Якщо ви будете переводити будильник по декілька разів “ще на пару хвилинок”, то проспите довше, але толку від такого сну буде мало. Вставати потрібно звикнути одразу, як прокинувся. Йти вмиватись холодною водою і пити чай чи каву.

10. Пережити переломний момент. Так, перші пару днів підуть на довгі спроби заснути раніше і важкі прокидання, але потім здоровий сон просто увійде у звичку.

Джерело: цікаво знати

Back to top button