Цікаве

Сім причин, чому потрібно їсти кеш’ю

Сім причин, чому потрібно їсти кеш’ю

Зміст статті

Кеш’ю є одним з найпопулярніших видів горіхів у світі, але це спричинено не лише його приємним смаком та текстурою. Одною з причин популярності цих горіхів є також їх корисні для здоров’я властивості та насиченість поживними речовинами. Горіхи кеш’ю містять не тільки багато білка, клітковини та корисних жирів, але й широкий спектр вітамінів і мінералів, які покращують здоров’я різними способами.

Кеш’ю — це не лише зручна та поживна закуска, але й дуже універсальний продукт. Фактично, з цих горіхів можна зробити немолочні замінники молока, вершків і масла. Розповідаємо про сім корисних властивостей кеш’ю, які обов’язково переконають вас ввести ці горіхи у свій раціон.

Кеш’ю допомагають втратити вагу

Горіхи — це калорійна їжа з високим вмістом жиру, тому багато людей вважають, що вживаючи такі продукти, вони не схуднуть. Але насправді дослідження 2017 року в Nutrients показало, що люди, які регулярно їдять горіхи, мають більше шансів підтримувати здорову вагу, ніж ті, хто цього не робить. Це може бути пов’язано з тим, що горіхи неймовірно ситні (завдяки потужному поєднанню білків, клітковини та жирів), що сприяє втраті ваги.

Хоча горіхи кеш’ю володіють насиченим смаком, насправді вони містять трохи менше жиру та калорій, ніж багато інших популярних горіхів, таких як мигдаль, арахіс і волоські горіхи. Одна порція кеш’ю в середньому містить близько 137 калорій. Проте дослідження 2019 року, опубліковане в Nutrients, показало, що людський організм може засвоїти лише близько 84% цих калорій, тому що частина жиру, який вони містять, залишається запечатаною у волокнистій стінці горіха.

Зниження артеріального тиску

Згідно з дослідженням 2019 року в журналі Current Developments in Nutrition, споживання кеш’ю пов’язане зі зниженням артеріального тиску. Споживання кеш’ю також було пов’язане зі зниженням рівня тригліцеридів — типу жиру в крові, який може збільшити ризик інсульту, серцевого нападу та серцевих захворювань, коли його рівень високий. При цьому деякі запаковані горіхи кеш’ю продаються солоними, а продукти з надлишком солі навпаки підвищують кров’яний тиск.

Покращення рівня холестерину

Існує два типи холестерину: ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності), який спричиняє шкідливі жирні накопичення у ваших артеріях, і ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності), який насправді може захистити серце, відводячи холестерин ЛПНЩ від артерій.

Кеш’ю допомагають підтримувати вище співвідношення «хорошого» холестерину ЛПВЩ відповідно до «поганого» холестерину ЛПНЩ. Дослідження 2017 року в  The American Journal of Clinical Nutrition виявило, що включення кеш’ю у свій раціон може зменшити ваш «поганий» холестерин. Щобільше, дослідження 2018 року в Journal of Nutrition показало, що дієта, багата горіхами кеш’ю, збільшує рівень «хорошого» холестерину ЛПВЩ.

Здоров’я серця

Хвороби серця є одними з основних причин смерті у світі. На щастя, огляд 2007 року, опублікований у British Journal of Nutrition, показав, що ризик серцевих захворювань був на 37% нижчим для тих, хто їсть горіхи більше чотирьох разів на тиждень.

Дослідження 2018 року, опубліковане в Journal of Nutrition, показало, що люди з діабетом 2 типу, які їли 30 грамів сирих несолоних горіхів кеш’ю щодня протягом 12 тижнів, відчули зниження факторів ризику серцево-судинних захворювань: їхній кров’яний тиск знизився, а рівень холестерину ЛПВЩ пішов вгору.

Ймовірна причина, чому горіхи кеш’ю пов’язані зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань, полягає в тому, що вони є хорошим джерелом мононенасичених і поліненасичених жирних кислот, які можуть допомогти знизити рівень «поганого» холестерину.

Контроль за рівнем цукру в крові

Те, що ви їсте, може відігравати значну роль у здатності вашого організму підтримувати рівень цукру в крові. Додавання кеш’ю до раціону може мати значний позитивний вплив на рівень цукру в крові, незалежно від того, чи є у людини діабет або переддіабет.

В одному дослідженні 2019 року, опублікованому в Міжнародному журналі ендокринології та метаболізму, люди з діабетом 2 типу, які споживали 10% своїх щоденних калорій з кеш’ю, мали нижчий рівень інсуліну, ніж ті, хто не їв кеш’ю. Це може бути пов’язано з тим, що кеш’ю містить велику кількість клітковини, яка може допомогти запобігти стрибкам рівня цукру в крові, вивільняючи глюкозу в кров повільніше та стабільніше.

Корисна доза міді

Мідь відіграє важливу роль у різних функціях організму, включаючи регуляцію серцевого ритму та артеріального тиску, виробництво еритроцитів, розвиток кісток, кровоносних судин і сполучної тканини, а також активацію імунної системи. Близько 30 грамів кеш’ю містять 70% добової норми міді для людини.

Захист клітин

Горіхи та насіння добре відомі своїм вражаючим вмістом антиоксидантів. Антиоксиданти — це сполуки, які можуть нейтралізувати шкідливі вільні радикали у людському тілі, таким чином захищаючи його від хвороб і зменшуючи запалення загалом. Зокрема, кеш’ю є чудовим джерелом двох типів антиоксидантів: поліфенолів і каротиноїдів. Але пам’ятайте, що сирі горіхи кеш’ю мають більше антиоксидантну активність, ніж смажені.

Back to top button