Цікаве

Шкідливі міфи про фітнес: як потрібно харчуватися та тренуватися

Щоб не розчаруватися і не кинути тренування, спочатку важливо правильно робити вправи і харчуватися. Як скорегувати харчування, коли є фізичні навантаження, тренуватися, щоб досягти результату, не зашкодити здоров’ю і не кинути тренування – розповів спортивний фармаколог, методист-викладач ТЦ “Академія фітнесу України” Ігор Бабенко, передає 1News.

Часто людина, коли приходить до фітнес-клубу, отримує рекомендації, які не відповідають її здоров’ю, ритму життя та іншим чинникам. Переважно це найпоширеніші міфи про кількість і формат тренувань, дієту і вживання добавок для підвищення енергійності та продуктивності.

Міф № 1: відвідуйте спортзал обов’язково не менш ніж 3-4 разів на тиждень

У сучасному фітнесі часто нав’язується система 3-4 тренувань на тиждень. Але, на жаль, часто таку пораду виконати сучасній зайнятій людині нереально, а ось відбити охоту ходити в спортзал цілком можна.

 

Як займатися і скільки разів відвідувати спортзал – справа індивідуальна

 

По-перше, потрібно враховувати час, який людина витрачає дорогою з роботи на тренування, з тренування додому і на саме тренування. А ще трапляється, коли людині рекомендують непотрібний їй вид активності. Тому:

  1. Підійти до процесу потрібно грамотно, у цьому допоможе тільки професійний консультант або тренер; жоден “бувалий” спортсмен або друг, який вже “10 років так займається і все знає”, не розбирається в тонкощах вашого організму, наявних захворюваннях, особливостях метаболізму тощо.
  2. Самому слід визначити мету, вільний час, зробити поправку на травми і патології – і розповісти про це тренеру.
  3. На підставі цього буде легше визначити вид активності, час, інтенсивність і кількість тренувань, що прийнятні саме вам.

Міф № 2 – обов’язково рахуйте калорії і їжте 5-6 разів на день

Порада чудова, але втілити її в наших реаліях виходить у меншості. Крім того, таке харчування більше підходить професійним спортсменам, бодібілдерам або плавцям, які в добу споживають близько 6000 ккал і по-іншому для них це реалізувати не можна. Часто також нав’язують підрахунок споживаних калорій, дієти, забуваючи, однак, говорити про їхню якість.

Важливо знайти не відповідну дієту, а збалансований саме під ваш організм тип харчування.

І виключити з раціону фастфуд, перекуски шкідливими продуктами, поки це не стане звичкою. Тоді з’явиться результат, і кілограми почнуть зникати безповоротно.

Міф № 3 – відразу вживайте якнайбільше різних добавок

Залишатися продуктивним і енергійним, особливо коли багато сил піде на тренування, вкрай важливо. Але радити людині, яка тільки почала тренування для схуднення або, навпаки, нарощування м’язової маси, відразу з уживання харчових добавок або енергонапоїв докорінно неправильно.

Спочатку потрібно розуміти: якщо у людини “витік” енергії, то звідки він. Інакше ніякі добавки не допоможуть відновити або підтримати енергію.

Зверніть увагу:

  • чи достатньо ви спите, чи не мучить безсоння,
  • чи різноманітно в цілому ви харчуєтеся,
  • чи достатньо відновлюєтеся ви після фізичних навантажень,
  • чи не відчуваєте зайвого стресу, перевантаження нервової системи, вмлюваності.

Якщо з зазначеним вище у вас проблеми, то спочатку потрібно їх скорегувати, а потім спільно з фахівцем підбирати потрібні саме вашому організму харчові добавки.

Джерело: Сьогодні

Back to top button