Цікаве

Що ми робимо не так в спробах зміцнити імунітет: основні помилки

У спробах зміцнити імунітет, особливо зараз під час пандемії, люди купують різні продукти (часник, лимон, малину), п’ють вітаміни, часто бездумно. Але насправді немає якоїсь однієї чарівної пігулки, яка зробить ваш імунітет міцним, як бронебійний щит. 

Тому, щоб ваш імунітет був міцним, треба змінити свій стиль життя. Як саме – розповіла нутриціолог, лектор і засновниця онлайн-школи здоров’я Nina School Ніна Ходаковська, передає 1News.

5 помилок в боротьбі за міцний імунітет

Часте миття рук

 

Чим фосфати небезпечні для природи і людей

На тлі пандемії, нам здається, що процес миття або дезінфекції рук повинен бути набагато частіше. Але на ділі варто обмежувати кількість до необхідного: антибактеріальні речовини в милі вбиватимуть не тільки негативні бактерії, але і ті, які захищають нашу шкіру від зовнішніх впливів – стійких бактерій. Наприклад, антисептик триклозан шкідливий для людей, так як він зовсім слабшає імунітет і порушує синтез гормонів.

Вітамінні комплекси і імуномодулятори

 

Що краще для імунітету – комплекс вітамінів чи фрукти

Мультивітамінні комплекси або високі дози вітаміну C не дадуть видимих результатів для зміцнення імунітету: роль таких вітамінів не доведена клінічно. Якщо говорити про иммуномодулятора, то вони призначаються тільки лікарем у разі аутоімунних захворювань, СНІДу, онкології і трансплантації органів.

Антибіотики

 

Антибіотики потрібні для специфічного і точного знищення бактеріальної інфекції

 

При правильному протоколі лікування антибіотики не шкодять організму настільки, щоб він сам не зміг відновитися після їх прийому. Антибіотики потрібні для специфічного і точного знищення бактеріальної інфекції. Якщо лікар призначив вам певний курс – варто дотримуватися його до кінця.

Пірнання в ополонку

 

Чим корисні пірнання в ополонку

Від стрибків у ополонку ваш імунітет не зміцнитися, але вони будуть корисні з інших причин. Організм, який звик до такого рівня стресу, так як судини в хорошому тонусі, що не зреагує на протяг або різкий холод. Якраз “ніяка” реакція нашого тіла не спричинить за собою захворювання ГРВІ, яким іншої “незагартована” може застудитися.

Грудне годування

 

Чим корисно грудне вигодовування

Воно дає дитині антитіла, але вони неспецифічні і недовговічні. Тому важливіше розвинути власний специфічний імунітет: дитині можна повзати по підлозі, контактувати з іншими людьми, тваринами, рослинами і навіть гратися з брудом.

Які кроки можна почати, щоб бути здоровішими вже зараз

Спіть 7-8 годин

В першу чергу на імунітет сильно впливає недолік сну. Недолік сну приводить до серйозних проблем зі здоров’ям, серцево-судинних захворювань, інфарктів, інсультів і зниження імунітету. Говорячи простими словами, ви мало спите – значить частіше хворієте. Спати на добу рекомендується мінімум 7-8 годин.

Багато рухайтеся

Небезпека полягає в тому, що якщо ви мало рухаєтеся – це призводить до порушень м’язового тонусу, ожиріння, цукрового діабету, серцево-судинних захворювань. Якщо у вас сидяча робота, потрібно кожну годину вставати і робити розминку, щоб довго не засиджуватися.

Правильно харчуйтеся

Звичайно, неправильне харчування значно впливає на імунітет і здоров’я людини. Систематичні помилки в харчуванні приводять до хронічних запалень в організмі, порушень роботи шлунково-кишкового тракту, імунної системи, збоїв в роботі гормональної системи і т.д.

В першу чергу з раціону потрібно виключити глютен, цукор, алкоголь, молочні продукти тваринного походження і випічку. Ваша їжа повинна бути збалансованою і містити складні вуглеводи, білки, правильні жири і клітковину.

Мінімізуйте стрес

Сильні стреси безпосередньо впливають на наш імунітет. Причин стресу може бути безліч: робота, сім’я, особисте життя і все це може послаблювати імунітет. Якщо в цей період в організм потрапляє вірус, захисних функцій на боротьбу з ним виявляється недостатньо, так як всі сили вже задіяні в боротьбі зі стресом.

Кидайте курити

Також на зниження імунної функції впливає така шкідлива звичка як куріння. Тютюновий дим подразнює слизові поверхні дихальної системи, з цієї причини люди, які курять, більше схильні до вірусних і простудних захворювань.

Позбавляйтеся від пластику

Токсична навантаження на організм теж може послаблювати функцію імунної системи. Токсини можуть потрапляти в наш організм разом з їжею, водою і повітрям. Щоб обмежити присутність пластика в житті потрібно пластиковий посуд замінити скляному або керамічному, відмовитися від пластикових пляшок і замінити їх багаторазовими з хірургічної сталі. Коли купуєте каву, знімайте пластикову кришку з стаканчика, нагріваючись пластик починає виділяти канцерогенні речовини. Поліетиленові пакети замініть на паперові або сумки-шопери.

Якщо ви зумієте модифікувати свій спосіб життя і змінити його на краще, ваш імунітет завжди буде міцним, на сторожі вашого здоров’я.

Джерело: Сьогодні

Back to top button