Сало: в чому користь та як правильно вибрати
Скільки існує наука, стільки існує і всіляких досліджень щодо користі та шкоди сала. Одного разу нам сказали, що сало – це шкідливий холестерин і їсти його не можна.
Багато любителів цього продукту вирішили все-таки не відмовлятися від нього, знижуючи або нейтралізуючи рівень поганого холестерину за допомогою харчування. Потім почали говорити, що сало корисно, тільки в розумних кількостях. Отже, всі за і проти сала, як його вибрати і з чим його краще їсти розповіла дієтолог Альона Чернікова, передає 1News.
Так їсти чи не їсти сало?
“Сало – це дуже спірний продукт. Зазвичай його вважають недієтичним і не для здорового харчування. Кажуть, і в жир відкладається, і холестерин підвищує. Але є одного величезне ЗА у вживанні цього чудового смачненького жиру, а саме те, що наш мозок більш ніж на 70% складається із жиру”, – говорить Альона Чернікова.
Навіщо нам потрібні жири?
Жири відіграють ключову роль у регуляції імунної системи. Жири потрібні для всмоктування і транспортування вітамінів А, D, E і К. Ці вітаміни не розчиняються у воді та можуть всмоктуватися в кишечнику тільки в поєднанні із жиром.
Тому ми в жодному разі не виключаємо жири з раціону, вони зберігають і підтримують роботу мозку. Хороші жири сприяють процвітанню організму – і холестерин один з них.
А що буде, якщо їсти мало жирів?
Дефіцит жирів у раціоні може призвести до порушення структури клітин і навіть до онкології. Недостатнє споживання жирів і насамперед низький рівень холестерину не тільки провокує розвиток деменції, а й пов’язані з іншими неврологічними порушеннями.
Чим корисно сало?
Сало містить и сприяє:
- рідкісний вітамін F
- незамінні насичені жирні кислоти
- містить арахідонову кислоту, яка бере участь у побудові статевих гормонів
- підвищенню імунітету
Як вибрати хороше сало?
- сало має бути молодої тварини
- завтовшки сало має бути 3-4 см
- беріть сало без м’яса, лише чистий продукт
- сало має бути зі шкіркою
У якому вигляді їсти сало?
Найкраще солоне. Засолити бажано самостійно. Якщо їсти із часником, користь збільшується вдвічі.
Смажене відкладається в жир, копчене – це канцероген.
Скільки можна сала на день і з чим його краще їсти?
Денна норма 2 шматочки. Це 20-30 г. Сало можна всім, тільки в невеликих кількостях. Найкраще його їсти з овочами. Завдяки жиру вітаміни з них краще засвоюються.