Продукти від діабету та ожиріння: наукове дослідження
Чи знаєте ви, що відмінним засобом профілактики найпоширеніших хвороб є не тільки багаті на поліфеноли овочі та фрукти? Вчені досліджували вплив цих речовин на наш організм і прийшли висновку: оливкова олія, шоколад , кава і червоне вино теж корисні, повідомляє 1News.
Що це за поліфеноли, про які так часто говорять?
Увага медиків в черговий раз привернули поліфеноли – водорозчинні речовини: вони виконують захисні функції, допомагаючи боротися з пошкодженням клітин. В результаті наш організм захищений від окислювального стресу, повільніше старіє, а ще поліфеноли – засіб профілактики запальних процесів, серцево-судинних хвороб, ожиріння, діабету і навіть раку.
Поліфеноли також надають рослинам “апетитний” колір: яблука, різні ягоди, ківі, брокколі, цибуля, цитрусові – це джерело поліфенолів. Але знайти їх можна не тільки в фруктах і овочах.
Які ж ще доступні продукти корисні для здоров’я?
Серед корисних для профілактики основних захворювань продуктів вчені очікувано назвали оливкову олію, а ось чай, шоколад і червоне вино – досить несподівані в списку. Отже!
Оливкова олія: медики рекомендують вибирати олію першого віджиму. Саме таке масло використовується в середземноморській дієті. Дослідження показало, що оливкова олія здатна знижувати ризик захворіти діабетом 2-го типу на 40% у тих, хто вже має проблеми з серцем і судинами.
Кава і чай: більш корисним виявився зелений чай, він сприяє кращому метаболізму глюкози в організмі. А вплив кави досліджували на більш ніж мільйоні добровольців: цей напій дійсно корисний для профілактики ожиріння, діабету і навіть серцево-судинних захворювань.
Чорний шоколад: цей улюблений багатьма продукт також позитивно впливає на метаболізм глюкози. А ще чорний шоколад і какао допомагають знизити апетит і, відповідно – схуднути.
Крупи і цільнозерновий хліб: ці продукти допомагають регулювати цукор в крові, покращують роботу кишківника, знижують ризики розвитку хвороб серця і судин. При непереносимості глютену можна вибрати гречку, рис, а також цільнозерновий хліб (без клейковини).
Червоне вино – один зі спірних продуктів, навколо якого постійно ведуться дебати. Однак недарма червоне вино – один з головних компонентів середземноморської дієти.
Дослідники відзначають, що регулярне, але помірне споживання червоного вина допомагає знизити концентрацію холестерину і ліпідів (жирів) в крові. А, значить, захищає від розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та інших проблем.
Але навіть найкорисніші продукти у деяких людей викликають алергію, а переїдання ще нікому не йшло на користь – будь ласка, не забувайте про це!
Джерело: Nutrients