Цікаве

Продукти для енергії організму: поради експерта

Ми – це те, чим ми харчуємося. Адже за допомогою їжі та правильного її споживання можна схуднути і навіть скоротити вплив стресу на організм. І на те, наскільки енергійними ми будемо упродовж дня, теж серйозно впливає їжа. Нутриціолог Яна Легеза назвала 10 продуктів, що додадуть бадьорості та енергії, передає 1News.

Що думає дієтолог про їжу та енергію?

“Існує глибока помилка: що ситніша (читайте калорійніша) їжа, то більше у нас буде енергії. Це не так. Не впевнена, що ви будете бадьорі після жирної відбивної зі смаженою картоплею. Меню має бути збалансованим і наповненим тими продуктами, що дають енергію”, – каже Яна Легеза.

Які продукти принесуть бадьорість та енергію організму?

1. Гречка

Наш організм перетворює вуглеводи на енергію. Прості швидко перетравлюються і дають заряд бадьорості на нетривалий час. На відміну від них, цільнозернові продукти забезпечують енергією на тривалий час. Цільнозернові каші – найкраще джерело енергії на день.

2. Нешліфований рис

Це зерна, неочищені від оболонки. Нешліфований рис містить менше крохмалю, ніж білий, є прекрасним джерелом енергії та мікроелементів (калій, кальцій, магній, фосфор) і при цьому практично не містить жирів. Його регулярне споживання зміцнює нервову систему, покращує роботу серцево-судинної системи, підтримує зір, шкіру і волосся. Також дуже цінні обволікальні властивості рису, завдяки яким нормалізується діяльність шлунково-кишкового тракту.

3. Вівсянка цільнозернова

Овес багатий на вітаміни групи B, а вони допомагають перетворити вуглеводи на корисну енергію і знизити стрес. Також у вівса – низький глікемічний індекс і великий вміст клітковини, яка забезпечує заряд енергії замість короткострокового сплеску за рахунок того, що вуглеводи потрапляють у кров поступово. Також вона має адсорбувальні й обволікальні властивості для кишківника.

Не рекомендую брати гранолу – в ній більше цукру, і це вже перероблений продукт.

4. Горіхи

Є джерелом рослинного білка і корисних жирів – необхідне поєднання для нормальної життєдіяльності організму. Але я рекомендую вибрати мигдаль, волоський горіх, фундук, фісташки. Вони найменш алергенні, містять багато вітамінів і мінералів.

Але головне тут – брати чисті горіхи без солі! Бажано замочувати їх на ніч перед вживанням, але якщо немає часу, то для перекусу нормально й сухі.

5. Банани

Це один із рятівників для людей, які дотримуються правильного харчування і часто перекушують на ходу. М’якоть банана містить близько 16% цукру, калій, магній, залізо, вітамін В6, клітковину. Він однозначно дасть енергію, наситить мікроелементами і втамує голод (хоч і не надовго).

Я рекомендую їх як перекус дітям у школу. Не рекомендовані банани хворим на цукровий діабет.

6. Бобові

Прекрасне джерело рослинного білка і клітковини, що означає повільне вивільнення глюкози, а також вітамінів групи B, заліза, магнію, калію, цинку, кальцію і міді. Це складно переварювані продукти, й не кожен організм їх добре сприймає, але якщо їх замочувати на добу перед приготуванням, то це знизить ризик неприємних відчуттів і поліпшить всмоктування корисних речовин організмом.

7. Батат

Високовуглеводний овоч, який містить клітковину і є чудовим джерелом енергії. У його складі є вітамін A і вітаміни групи B, а також калій, магній і кальцій.

8. Яйця

Білок у яйцях не підвищує цукор у крові та є хорошим і тривалим джерелом енергії, допомагає зберегти і запобігти втратам м’язової маси у літніх людей. У яйцях є тіамін, рибофлавін, фолієва кислота, вітаміни В12 і B6, які необхідні для виробництва енергії. Амінокислоти в яйцях підтримують м’язову масу.

9. М’ясо та птиця

Це повноцінні джерела білка, містять незамінні амінокислоти, вітаміни і мінерали. Є прекрасним джерелом енергії.

10. Риба

Лосось, сардини, оселедець, скумбрія – джерело найважливіших кислот Омега-3. Вони важливі для кровоносних судин, живлять мозок, поліпшують концентрацію і настрій. Білок у рибі добре засвоюється і дає відчуття ситості. Їжте рибу тричі на тиждень.

Джерело: Сьогодні

Back to top button