Цікаве

Популярні медитації для експрес-релаксу: легкий спосіб розслабитись

Всі ми, ніде правди діти, просто “професіонали” в тому, щоб напружувати свій мозок і заганяти себе в кут щоденних проблем і надмірну зайнятість. Але наш розум вимагає такої ж турботи і релаксу, як і тіло. Чому важливо не ігнорувати втому і вміти розслабляти розум, що призводить до втоми на рівні тіла і мозку і які медитаційні практики допоможуть нам бути щасливими і повними енергії щодня – розповіла тренер з фітнесу, засновниця SILOVAYA marafon – школи здоров’я та здорового способу життя Вікторія Шелдешова, передає 1News.

Чим саме небезпечна емоційна втома і навіщо з нею боротися?

Досягти цілісного здоров’я без турботи не тільки про тіло, а й наш емоційний стан, неможливо. Покладіть руку на серце й зізнайтеся – часто ви втомлюєтеся не тільки фізично, скільки морально. І сьогодні хронічна втома, на яку може поскаржитися практично кожен, підриває не лише фізичне, а й емоційне здоров’я. Це сьогодні такий же бич, як хвороби серця або діабет другого типу, викликані нашим способом життя.

Коли ми ігноруємо потребу у відпочинку і релаксі, ми ще більше “заганяємо” свій організм. А якщо й надалі продовжувати не реагувати на “тривожні дзвінки”, якими нам організм сигналізує про допомогу, то можна самим себе загнати в глибоку енергетичну кризу. Тому, щоб наш життєвий тонус завжди був на висоті, важливо навчитися уважно слухати як своє тіло, так і розум. Інакше зупинити процес виснаження і повернути бадьорість не вдасться, як не намагайтеся.

Що ж краде наші сили та енергію?

До втоми і напруги як в тілі, так і в мозку призводять, здавалося б, добре відомі нам речі:

  • токсини, які потрапляють в організм з їжею і з навколишнього середовища,
  • проблеми з травленням,
  • коливання рівня цукру в крові,
  • гормональний дисбаланс,
  • хронічні запальні процеси,
  • дисбактеріоз кишечника,
  • адреналінова втома, до якої призводить стрес,
  • недолік дофаміну – гормону радості.

Зрозуміло, що якщо здоров’я серйозно похитнулося, то потрібно йти до лікаря. Але щоденні негаразди на роботі, які змушують нас стресувати або невчасно з’їдений обід теж “крадуть” наші сили і провокують емоційну втому. З такими моментами допоможуть впоратися прості улюблені речі і вправи для мозку.

Ок, що саме використовувати для того, щоб мозок релакснув?

Допоможуть добре відомі кожному улюблена музика, сміх і жарти, реалізація будь-яких творчих ідей і звичайно ж, медитації. Здавалося б, банальність – але переживши стрес, ми не відразу можемо збагнути, що варто лише пару хвилин послухати улюблений трек – і настрій покращиться, ви розслабитеся.

 

Щоб медитувати, необов'язково йти в студію або на природу

 

Давно хочеться почати малювати або знайти якесь духовне захоплення, щоб реалізувати свої емоційні потреби в самовираженні. Досі не вигадали хобі? Спробуйте зробити своїм новим захопленням корисні для розслаблення розуму практики maidfullness, або медитацію на дихання.

3 медитації, які допоможуть розслабитися і прокачати мозок

Створити гарний настрій на весь день і наповнити енергією, а також розслабитися протягом дня або ввечері допоможуть ці практики. Вони не вимагають спеціальної підготовки і фінансових витрат, отже:

1. Родзинкова практика – це дуже проста медитація з практик mindfullness. Використовуються родзинки (але ви можете взяти горішки, ягоди, шматочки шоколаду або сухофруктів). Перед собою кладеться родзинка, потім почніть її уважно вивчати. Який у неї розмір, форма, наскільки глибокий її колір, прозора вона або щільна… Розгляньте всі “зморшки”, уявіть, наскільки ця родзинка легка або важка. Візьміть її в руки, повивчайте на світлі, покатайте між пальців, вдихніть аромат.

 

Одна з популярних медитацій – практика з родзинками

 

А потім покладіть в рот – та не їжте відразу. Покатайте родзинки язиком, відчуєте, як вона чіпляється за ваші зуби і щоки, лоскоче піднебіння і лише потім розжуйте. Поки жуєте родзинку, відчуйте, як змінюється її смак, посилюється він або послаблюється в процесі жування. Родзинкова практика відмінно розвиває чуттєвість, тому для дівчат така практика просто з розряду маст хев.

2. Сканування тіла. Ця медитація дуже проста, але дуже ефективно об’єднує наше тіло і розум. Медитація полягає в тому, щоб переміщати фокус уваги по своєму тілу, недовго фіксуючи на кожній ділянці поки повністю не “проскануєте” від голови до п’ят. Така вправа розвиває концентрацію, усвідомленість, а не просто допомагає розслабити мозок.

3. Дихальна медитація. Виконувати цю практику здоров’я можна в будь-якому зручному місці:

  • Кінчиком язика торкаємося верхнього піднебіння, за зубами і тримаємо його там в процесі всієї практики.
  • Спочатку видихаємо повітря ротом (язик тримаємо на піднебінні, не забувайте), потрібно постаратися, щоб легені повністю звільнилися від повітря. В ідеалі при видиханні відбувається галасливий свистячий звук. Якщо з язиком біля піднебіння вам це робити складно, то намагайтеся злегка підібрати губи, але язик залишається в тому ж положенні.
  • Потім робимо вдих носом, (рот при цьому закритий) якомога глибше вдихаємо повітря, при цьому вважаємо до 4-х.
  • Подумки рахуємо до 7-ми, весь цей час не дихаємо, тобто дихання затримуємо.
  • Після шумно видихаємо ротом, але не різко, а рахуючи при цьому подумки до 8-ми. Це один дихальний цикл, повторюємо його тричі, щоб разом вийшло 4 дихальних цикли.

 

Розслаблюючі практики допоможуть перемогти хронічну втому
Виконувати медитації краще сидячи в позі “лотос” або зі схрещеними ногами (по-турецьки), тут головне, щоб спина була рівною. Так ми звільняємо наш головний енергетичний канал в тілі.

Зручно сидіти на спеціальній подушці, якщо ноги і коліна не торкаються підлоги – то під них теж можна підкладати подушечки. Головне, щоб вам було зручно, ноги не терпли і не напружувалися, інакше який тут відпочинок і розслаблення? Увечері розслаблятися зручно в йогівській позі Шавасана: лежачи на спині зі злегка розведеними руками і ногами. Насолоджуєтеся!

Джерело: Сьогодні

Back to top button