Цікаве

Нутриціолог розповіла про здорове співвідношення вуглеводів, білків та жирів у макаронах.

Нутриціолог розповіла про здорове співвідношення вуглеводів, білків та жирів у макаронах.

Часто для схуднення відмовляються від макаронів через вуглеводи в їх складі. Але старший викладач з харчових наук та харчування людини зі Школи наук про навколишнє середовище та життя, Університет Ньюкасла, Емма Бекетт написала, що постійне вживання пшеничних макаронів у рамках здорової дієти допоможе знизити вагу.

Існують рекомендації щодо того, скільки енергії (калорій чи кілоджоулів) людина має споживати на день. Вони ґрунтуються на фізичних параметрах тіла та активності. Також є рекомендації щодо складу макронутрієнтів або типів їжі, які забезпечують цю енергію. Вони встановлюються на основі показників здоров’я та варіантів здорового харчування. Зазначається, що 45-65% енергії людина повинна одержувати з вуглеводів, 10-30% — з білків та 20-35% — з жирів.

В одній чашці варених макаронів (близько 145 г) міститься близько 38 г вуглеводів, 7,7 г білків і 0,6 г жирів, це цілком здорове співвідношення макроелементів. Також у них є вода, яка вбирається при приготуванні, та багато вітамінів та мінералів.

У макаронах співвідношення вуглеводів до білка становить 5:1, що у межах допустимого діапазону розподілу макронутрієнтів. Це означає, що в пасті достатньо білка, щоб збалансувати вуглеводи.

Емма Бекетт зазначила, що в контексті здорової дієти люди втрачають більше ваги, регулярно харчуючись макаронами. А аналіз десяти різних досліджень показав, що паста краще впливає на рівень глюкози після їжі, ніж хліб чи картопля.

«Замість того, щоб відмовлятися від спагетті, подумайте про те, щоб зменшити розміри порцій або перейти на цільнозернові макарони, які мають більш високий вміст клітковини, що корисно для здоров’я кишечника і може допомогти вам почуватися ситим довше», — порадила нутріціолог.

У безглютенових макаронах набагато менше білка, ніж у пшеничних. Вони корисніші для людей з непереносимістю глютена, але перехід на них не приносить користі здоров’ю.

Пасту як основу страви можна поєднувати з овочами та густими овочевими соусами. А в холодному вигляді частина вуглеводів із цього продукту перетворюється на резистентний крохмаль – він дає менше енергії та краще впливає на рівень цукру в крові. Таким чином макарони, що залишилися, навіть якщо їх розігріли, стають менш калорійними, ніж коли були свіжими.

Back to top button