Цікаве

Названо найкорисніший чай: виводить холестерин і знижує тиск

Названо найкорисніший чай: виводить холестерин і знижує тиск

Ви напевно хоч раз пробували чай каркаде з гібіскусом, але про його багаті корисні властивості багато хто навіть не доводить. Але ж це, по суті, найкорисніший чай у світі.

Готується він з вимочених у гарячій або холодній воді чашок гібіскуса, які після цього засушують і в деяких випадках подрібнюють для зручності.

У сушеному вигляді гібіскус може надавати пікантного смаку стравам і насиченого відтінку напоям. Ви запросто впізнаєте освіжаючий квітковий присмак і запах цієї рослини, яка трохи нагадує журавлину.

Чим корисний чай каркаде

Особливо цінним його роблять не тільки вітаміни та мінерали, а й антиоксиданти, яких у його складі просто шалена кількість. Поліфеноли й антоціани, за словами дієтолога Келсі Лоренц, чинять потужний протизапальний вплив на організм. Але це далеко не все.

Цей чай здатний знизити рівень холестерину. Регулярне його вживання знижує рівень ліпідів у крові, що особливо корисно для профілактики ожиріння печінки.

Користь чаю каркаде для жінок виражається в нормалізації кров’яного тиску. Його здавна використовували, щоб знизити навантаження на серце і захистити організм від серцево-судинних захворювань. Дослідження засвідчили ефективність напою в разі легкої і навіть середньої гіпертонії.

Шкода чаю каркаде

Але як і в будь-якого продукту, навіть у цього цілющого напою є низка протипоказань і побічних ефектів. По-перше, ним не слід зловживати — на день достатньо не більше 4 чашок.

За даними лікарки Крістін Драєр, перевищення дозування може спричинити токсичність, а сам гібіскус у складі чаю взаємодіє з низкою препаратів проти високого тиску і діабету.

Відмовитися від нього бажано вагітним і матерям-годувальницям. Також не слід пити чай каркаде перед операціями, адже він знижує кров’яний тиск, має сечогінний ефект і швидко виводить зайву воду з організму.

Back to top button