Цікаве

Названо 11 симптомів передозування вітаміну D і чим це небезпечно

Названо 11 симптомів передозування вітаміну D і чим це небезпечно

Вітамін D відповідає за обмін кальцію і фосфору, сприяє засвоєнню вітаміну А і в цілому впливає на загальне самопочуття людини. У цій біологічно активній речовині потребує кожен з нас. Найбільше ми отримуємо вітамін D разом з сонячними променями, але в осінньо-зимовий період доводиться вдаватися до інших джерел.

Нестачі мікроелемента в організмі можна уникнути за допомогою продуктів харчування з високим вмістом вітаміну D або прийому спеціальних препаратів. Однак варто бути вкрай обережним при прийомі, так як у спробі не допустити дефіцит можна перенасититися вітаміном і тим самим спровокувати проблеми зі здоров’ям.

Симптоми передозування з’являються, коли людина п’є вітамінні добавки, не дотримуючись добову норму і рекомендації лікаря. Приймати додаткові препарати слід тільки після консультації з фахівцем. Можливо, щоб заповнити дефіцит вітаміну D, досить буде правильної дієти. В іншому випадку організму доведеться зіткнутися з наслідками гіпервітамінозу (перенасичення вітаміном, що викликає різні проблеми – ред.).

За даними фахівців, через гіпервітаміноз можуть з’явитися безсоння, дратівливість, м’язові і суглобові болі, підвищений артеріальний тиск. Нерідко виникають зневоднення і блювота. Також до переліку наслідків відносять знижений апетит, спрагу, запори і ризик утворення каменів в жовчному міхурі і нирках.

Пам’ятайте, що неправильний і безконтрольний прийом вітаміну D теж несе загрозу здоров’ю. Підібрати правильне дозування з урахуванням особливостей імунітету людини може тільки лікар. Тому не займайтеся самолікуванням і при виявленні у себе подібних симптомів обов’язково звертайтеся за допомогою до фахівця.

Back to top button