Цікаве

Названа дієта, яка зменшує ризик тромбозу після коронавірусу

Содержание

Дієтолог назвала продукти, що підвищують ризик утворення тромбів після коронавірусної інфекції.

НЕБЕЗПЕКА Є І ПІСЛЯ ВИПИСКИ

Як відомо, коронавірус здатний призводити до порушення згортання крові та утворення тромбів. Причому, ця небезпека зберігається навіть після виписки з лікарні. Знаючи про це, лікарі, щоб запобігти виникненню цих симптомів, призначають антикоагулянти, що перенесли COVID-19, тобто препарати, що розріджують кров.

Однак тільки на них не варто сподіватися. Не менш важливо стежити і за своїм харчуванням у наступні шість місяців після одужання. Про це розповіла дієтолог.

ЯКІ КОРИГУВАННЯ В МЕНЮ ВАЖЛИВО ЗРОБИТИ

За словами фахівця, в першу чергу людям, які перенесли коронавірус, потрібно переглянути раціон свого харчування і тимчасово відмовитися від продуктів, багатих на вітамін K.

— Це, в першу чергу, зелень, яку ми звикли додавати в супи, салати та інші страви. Особливо це стосується петрушки та кропу. Вони містять багато вітаміну K, що може частково придушувати роботу деяких антикоагулянтів на основі активної речовини варфарин, – розповіла лікар.

До категорії тимчасово небезпечних потрапили й інші зелені овочі: квасоля, броколі та шпинат. При цьому треба розуміти, що небезпечні не самі по собі зелені продукти або вітамін K, що міститься в них, а поєднання цієї речовини з деякими ліками, які потрібно приймати за рекомендацією лікаря.

РАДЬТЕСЯ З ЛІКАРЕМ

Не менш небезпечно з точки зору підвищення ризику утворення тромбозу самостійно призначати собі ті чи інші ліки. Іноді людям прописують препарати, що збільшують згортання крові. Про те, як їх пити після коронавірусу, краще запитувати у лікаря.

Back to top button