Цікаве

Майже не впливають на здоров’я: вчені дослідили харчові добавки з омега-3

Майже не впливають на здоров’я: вчені дослідили харчові добавки з омега-3

Вчені вивчили деякі харчові добавки. Дослідження показало, що біологічно активні добавки з жирними кислотами омега-3 майже не впливають на ймовірність розвитку інфарктів, інсультів та раку.

Вчені заявили, що добавки можуть трохи знизити кількість випадків серцево-судинних захворювань та смертність від них, але збільшити ризик раку простати. Корисні та шкідливі ефекти виявилися незначними.

Провідний автор дослідження Лі Хупер сказав:

Докази омега-3 здебільшого отримані з досліджень добавок з риб’ячим жиром, тому вплив на здоров’я вживання жирної риби неясний. Вона дуже поживна в рамках збалансованої дієти, в рибі високий вміст білка та таких важливих мікроелементів, як селен, йод, вітамін D та кальцій – це набагато більше, ніж джерело омега-3

Вчені вивчили 47 досліджень, в яких брали участь дорослі без онкозахворювань, або з підвищеним ризиком розвитку раку або раніше поставленим діагнозом раку. Вони порівняли збільшення споживання довголанцюгових омега-3 жирних кислот зі звичайним або зниженим.

Результат показав, що якби 1000 осіб приймали омега-3 добавки близько чотирьох років, то троє людей уникли б смерті від серцево-судинних захворювань, 6 людей уникнули б ішемічної хвороби серця, а у 3 людей розвинувся б рак простати.

Back to top button