Чи варто відмовитися від трансжирів, якими нас лякають: відповідь експертів
Більше за всіх їдять продукти з трансжирами молоді люди, навіть не замислюючись про наслідки. Чим може обернутися така “дієта” і чому краще відмовитися від трансжирів – розібралися разом з Центром громадського здоров’я МОЗ, передає 1News.
Трансжири – що це взагалі таке?
Жири, що містять трасн-ізомери ненасичених жирних кислот, називають трансжирами. Вони в малих кількостях містяться в рослинних оліях, м’ясі, молоці. Але небезпеку для людини представляють ті трансжири, які виробляють промисловим способом і додають в різні продукти.
Трансжири, отримані з рідких рослинних масел шляхом гідрогенізації (приєднання водню), збільшують терміни придатності продуктів. Але проблема в тому, що, накопичуючись в організмі,такі жири викликають чимало захворювань.
А до яких хвороб призводять трансжири?
Вживання харчових продуктів з вмістом трансжирів призводить в насамперед до серцево-судинних захворювань . Також негативно трансжири впливають на імунну систему, сприяють зайвій вазі, ожиріння, розвитку діабету, онкології. Тому медична спільнота рекомендує відмовитися від продуктів з трансжирами.
А в більш ніж 40 країнах вже діють обмеження на вміст трансжирів у харчових продуктах. Але не в Україні. Ще в 2018 році ВООЗ випустила пакет дій REPLACE і закликала до глобального відмови від трансжирів до 2023 року.
А в яких продуктах багато трансжирів?
Трансжирів багато в тортах, печиві, бісквітах, кулінарних маслах і спредах. І щороку захоплення такими продуктами призводить до смерті понад півмільйона людина в усьому світі. Велика частина українців знає, що що вживання продуктів з вмістом трансжирів призводить до хвороб серця і судин.
Але лише 38% людей знають, де саме міститься багато трансжирів. Так, крім кондитерських виробів, трансжири містяться:
- в чіпсах, кетчупах, майонезі, соусах,
- заморожених напівфабрикатах з риби і м’яса,
- фаст-фуді,
- сухих сумішах для супів, кремів і т.д.
Тому при покупці продуктів варто зайвий раз уважно вивчити їх склад . ВООЗ же радить знизити вживання транс-жирів до 1% (2-3 г) від добової норми загального енергоспоживання.
Джерело: Центр громадського здоров’я МОЗ