Цікаве

Чи варто відмовитися від трансжирів, якими нас лякають: відповідь експертів

Більше за всіх їдять продукти з трансжирами молоді люди, навіть не замислюючись про наслідки. Чим може обернутися така “дієта” і чому краще відмовитися від трансжирів – розібралися разом з Центром громадського здоров’я МОЗ, передає 1News.

Трансжири – що це взагалі таке?

Жири, що містять трасн-ізомери ненасичених жирних кислот, називають трансжирами. Вони в малих кількостях містяться в рослинних оліях, м’ясі, молоці. Але небезпеку для людини представляють ті трансжири, які виробляють промисловим способом і додають в різні продукти.

 

Трансжири часто додають в кондитерські вироби, щоб збільшити придатності продуктів

Трансжири, отримані з рідких рослинних масел шляхом гідрогенізації (приєднання водню), збільшують терміни придатності продуктів. Але проблема в тому, що, накопичуючись в організмі,такі жири викликають чимало захворювань.

А до яких хвороб призводять трансжири?

Вживання харчових продуктів з вмістом трансжирів призводить в насамперед до серцево-судинних захворювань . Також негативно трансжири впливають на імунну систему, сприяють зайвій вазі, ожиріння, розвитку діабету, онкології. Тому медична спільнота рекомендує відмовитися від продуктів з трансжирами.

А в більш ніж 40 країнах вже діють обмеження на вміст трансжирів у харчових продуктах. Але не в Україні. Ще в 2018 році ВООЗ випустила пакет дій REPLACE і закликала до глобального відмови від трансжирів до 2023 року.

А в яких продуктах багато трансжирів?

Трансжирів багато в тортах, печиві, бісквітах, кулінарних маслах і спредах. І щороку захоплення такими продуктами призводить до смерті понад півмільйона людина в усьому світі. Велика частина українців знає, що що вживання продуктів з вмістом трансжирів призводить до хвороб серця і судин.

 

Трансжирів багато в фастфуді і снеках, тому не захоплюйтеся такою їжею

Але лише 38% людей знають, де саме міститься багато трансжирів. Так, крім кондитерських виробів, трансжири містяться:

  • в чіпсах, кетчупах, майонезі, соусах,
  • заморожених напівфабрикатах з риби і м’яса,
  • фаст-фуді,
  • сухих сумішах для супів, кремів і т.д.

Тому при покупці продуктів варто зайвий раз уважно вивчити їх склад . ВООЗ же радить знизити вживання транс-жирів до 1% (2-3 г) від добової норми загального енергоспоживання.

Джерело: Центр громадського здоров’я МОЗ

Back to top button