Цікаве

Чому навіть здорові дорослі іноді не переносять молоко: наукове дослідження

Майже більш ніж у половини дорослого населення у світі після вживання коров’ячого молока виникає дискомфорт у шлунково-кишковому тракті. Все досить просто: з роками організм втрачає здатність виробляти фермент лактазу. У чому взаємозв’язок, описує дослідження, результати якого розповідає 1News.

Коли не можна молоко – через непереносність лактози чи лактази?

Чому діти п’ють молоко і їм навіть рекомендовано цей продукт, а дорослим – ні? Основний вуглевод молока – це лактоза (у деяких людей її непереносність). Лактоза, своєю чергою, складається з глюкози і галактози, двох простих цукрів.
Дорослим більш корисно вживати не незбиране молоко, а кисломолочні продукти
А фермент лактаза допомагає ту саму лактозу розщепити. У малюків організм виробляє лактазу дуже добре, успішно розщеплюючи лактозу молока (зокрема і материнського). Але в міру дорослішання людини вироблення ферменту лактази в організмі знижується, виникає так звана лактазна недостатність, хоча далеко не у всіх вона очевидна.

Як зрозуміти, що не варто пити незбиране молоко?

Дослідження показує, що здуття та біль внизу живота, гази, бурчання в кишківнику, діарея, нудота з’являлися в людей, у яких не було непереносності лактози після вживання саме незбираного коров’ячого молока. Симптоми можуть проявитися як через пів години після вживання молока, так і через кілька годин.
Після вживання незбираного коров'ячого молока у деяких дорослих починаються проблеми зі шлунком та кишківником
І така реакція з віком може бути ще більш наявна. Тому якщо ви в дитинстві пили молоко без проблем, а з віком від коров’ячого молока став виникати метеоризм та розлад шлунка, то це зовсім не означає, що у вас непереносність лактози загалом. Для підлітків та дорослих корисніше вживати не незбиране молоко, а кисломолочні продукти.
Джерело: Nutritions
Back to top button