Цікаве

5 необхідних вітамінів для жіночого здоров’я

5 необхідних вітамінів для жіночого здоров’я

Зміст статті

Вітаміни необхідні для функціонування нашого організму. Від них залежить не лише емоційне здоров’я та фізичне самопочуття, але й зовнішній вигляд людини. Взимку організм найбільше страждає від їх дефіциту. Для цього  потрібно дбати про свій організм і давати йому всі ресурси, щоб він міг нормально функціонувати. Гінеколог Юлія Лахно розказала, які 5 вітамінів необхідно приймати для жіночого здоров’я.

Фолієва кислота(В9) 

Лікарка зазначила, що це найважливіший вітамін, який забезпечує репродуктивне здоров’я. Він знижує ризики патології нервової системи у плода на 70-90%. Такий вітамін потрібно пити ще до планування вагітності, бо, за словами Юлії Лахно, 50% всіх вагітностей не заплановані. В ідеалі розпочати прийом вітамінів варто за 3 місяці до планованого зачаття. Дозування – 400-800мкг/добу.

Вітамін D

Він дуже важливий для кісткової тканини і регулює багато клітинних функцій. ЗА словами лікарки, зараз активно обговорюється питання про зв’язок дефіциту з розвитком міоми матки, викидня, діабету вагітних, народження малюків з низькою вагою. Плюси цього вітаміну в тому, що для кращого його синтезу, нам потрібне сонце. Добова доза 600-1200 МО.

Вітамін Е

Він очищує організм від токсинів та підтримує його в тонусі. Вітамін Е зберігає молодість і пружність шкіри, оскільки бере участь у синтезі колагену. Він покращує загоєння ран. А найважливішою його функцією є відновлення порушеного менструального циклу, тому що він бере участь у синтезі прогестерону-важкого гормону, який відповідає за дозрівання яйцеклітин. Добова доза 200-400мкг.

Вітамін А

Бере участь у синтезі гіалуронової кислоти, уповільнює старіння шкіри і зміцнює імунну систему. Завдяки йому синтезуються статеві гормони, які дуже важливі для нормального циклу та дітородної функції. Добова потреба для жінок: 600мкг

Вітамін С

Вітамін С допомагає підтримувати імунну систему, зберігає пружність шкіри, покращує водний баланс та позитивно впливає на стан волосся та нігтів. Добова потреба: 75мг.

Back to top button