Ексклюзивне

Аудит державних дач у Конча-Заспі та Пущі-Водиці: кому з чиновників слід готуватися до виїзду

В елітних селищах Конча-Заспа й Пуща-Водиця почався аудит державних дач, анонсований Президентом України Володимиром Зеленським після засідання Ради національної безпеки та оборони. Термін роботи аудиторів – до 28 травня, пише «Ліга».

Видання зазначає, що для виселення екс-чиновників, які орендують там держдачі ще з часів Кучми-Януковича, будуть використовувати формальні приводи: борги за оренду і комунальні послуги, незаконну перебудову будівель і самозахоплення територій.

Цю схему вже випробували на декількох vip-жителях. Зокрема, в квітні будинок у Конча-Заспі звільнив Олександр Тупицький, відсторонений від посади голови Конституційного суду, хоча договір із ним розірвали ще восени 2020 року. Він 5 місяців не платив за користування держдачею і 6 місяців – за комуналку.

Також раніше 1News повідомляло, що з державної дачі з’їхав колишній Генпрокурор Святослав Піскун.

Як повідомили в Комплексі відпочинку Конча-Заспа, зараз в елітному селищі живуть під 200 колишніх і чинних чиновників. Є список орендарів на 18 травня 2021 року.

документ Ліга.net

У списках – прізвища відомих чиновників, які займали посади в тому числі і за президентства Володимира Зеленського.

Наприклад, Демченко Р.М. – імовірно, перший заступник секретаря РНБО і колишній заступник міністра закордонних справ Руслан Демченко.

У числі жителів Конча-Заспи також значиться Штучний В.В. – швидше за все, екс-керівник апарату Верховної Ради (вже при Зеленському, до липня 2020 року). 16 липня 2020 року Верховна Рада України звільнила В’ячеслава Штучного з посади керівника Апарату парламенту. Відповідне рішення підтримали 307 народних депутатів. 20 липня Президент Володимир Зеленський призначив В’ячеслава Штучного першим заступником начальника Управління державної охорони.

Серед інших жителів є Леонід Фесенко – колишній народний депутат від «Партії регіонів». Анатолій Близнюк – екс-нардеп від «Партії регіонів»,  колишній міністр ЖКГ. Валерій Пустовойтенко – колишній прем’єр-міністр України. Анатолій Кінах – п’ятий секретар РНБО і 18-й міністр економіки.

Пасенюк – швидше за все, Макар Пасенюк, колишній радник Петра Порошенка, керуючий партнер Investment Capital Ukraine.

Юхим Звягільський – колишній перший віце-прем’єр і народний депутат багатьох скликань, в тому числі і від «Партії регіонів».  Олександр Омельченко – колишній міський голова Києва, нині депутат Київради. Володимир Горбулін – екс-секретар РНБО. Оксана Білозір – екс-нардеп і колишній міністр культури. Зараз її невістка Лариса Білозір є народним депутатом від депутатської групи «Довіра».

Юрій Мельник – екс-міністр аграрної політики (в уряді Януковича), з 2010 року перший заступник голови правління Миронівського хлібопродукту. Бурмістенко Ю.М. – людина з таким прізвищем є радником гендиректора ДТЕК Ахметова.

Також у цьому списку: екс-президент Леонід Кучма, екс-спікер Олександр Мороз, колишній спікер Володимир Литвин, екс-віце-прем’єр Володимир Семиноженко, екс-міністр юстиції Олександр Лавринович, колишній голова Конституційного Суду Анатолій Головін, екс-голова СБУ Юрій Гайсинський тощо.

Також там проживають колишні судді Конституційного суду на прізвища Пасенюк, Чубар та Скомороха.

Пристайко – можливо, колишній заступник голови Адміністрації президента Зеленського (кілька місяців 2019 року) і екс-міністр закордонних справ (уряд Гончарука). Суярко – держсекретар Міністерства соціальної політики (з 2020 року).

Колишній міністр ЖКХ Геннадій Зубко підтвердив, що проживає на державній дачі з 2016 року. Він опублікував платіжки за оренду та комунальні послуги. За його словами, у 2017 році оренда обходилась у 58 тис грн, 69 тис грн в 2020 році, 104 тис грн в 2021 році за місяць.

Однак в коментарях дописувачі побачили невідповідність платіжок тому будинку, який показав Зубко. Згідно з квитанціями, будинок №13, в якому він живе, має площу 263 кв. метри, тоді як Зубко опублікував фото невеличкого будиночку, площею на 50-60 кв. метрів. Ймовірно, це може бути гостьовим будинком.

На території Конча-Заспи вже після 2014 року розмістилися кілька товариств із обмеженою відповідальністю: ІЦД Кідсвуд (дитячий центр), Компас (уповноважена особа – Юрій Гайсинський), Донецький інститут води, маріупольський Спецмонтаж і К.

Зазначимо, що дитячий центр «Кідсвуд» належить дружині колишнього депутата Сергія Березенка. За даними журналістів, у 2018 році за оренду понад 500 кв м вона сплачувала держструктурам лише 42,5 тис грн/міс.

Президент Володимир Зеленський також проживає в Конча-Заспі. Він переїхав на дачу №29 площею 4 000 кв м. До 2014 року там жив третій президент Україна Віктор Ющенко.

В той же час у будинку відпочинку Пуща-Водиця проживають до 50 орендарів.

документ Ліга.net

Кілька місяців на держдачі в Пуща-Водиці жила діючий Генпрокурор Ірина Венедіктова, – за вартістю, удвічі дешевшою за розрахункову.

1News також знайшло у списку ймовірно колишнього Генерального прокурора Олександра Медведька, діючого народного депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Юрія Загороднього та екс-міністра юстиції часів Віктора Ющенка Миколу Оніщука.

Під ініціалами Кравець А.В. може бути екс-голова Державного управління справами часів Януковича Андрій Кравець, що намагався знести Гостинний двір у Києві та побудувати на його місці ТРЦ.

Також ймовірно у Пущі-Водиці досі живе екс-міністр аграрної політики часів Януковича Віктор Слаута.

Ще одним жителем державної дачі може бути екс-заступник Генпрокурора, нині народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Ренат Кузьмін.

Ще у 2011 році видання «Українська правда» опублікувало списки чиновників, які проживали на той час на території державних дач у Конча-Заспі та Пуща-Водиці. Багато прізвищ збігаються з тими, про які повідомляється станом на 18 травня 2021 року.

Володимир Зеленський обіцяв презентацію, хто і на яких умовах буде жити на держдачах після аудиту. За його словами, можна говорити про оренду на час каденції «за ринковими цінами».

Анна Межова

Back to top button